Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησε στην Κούβα η προετοιμασία για το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών



Πλώρη για το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών έβαλε την προηγούμενη Τετάρτη η Αβάνα, συγκροτώντας την Εθνική της Προπαρασκευαστική Επιτροπή (CNP), με τα μάτια στραμμένα στην διεθνή αυτή συνάντηση που θα γίνει στο Σότσι της Ρωσίας, από τις 15 έως τις 21 Οκτώβρη του τρέχοντος έτους.

Επικεφαλής της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, τοποθετήθηκε η Σούσελυ Μόρφα Γκονζάλες, μέλος της ΚΕ του κόμματος, του Συμβουλίου του Κράτους και Α Γραμματέας της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC). Η ομάδα θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την επιτυχία του φόρουμ, κινητοποιώντας νέες δυνάμεις και δημιουργώντας ένα τεράστιο πολιτικό κίνημα σε όλη τη χώρα.

Περισσότερο και από την ίδια την συνάντηση, το μέγεθος της επιτυχίας ενός Φεστιβάλ, κρίνεται από το πολλαπλάσιο αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται σε κάθε χώρα στο προπαρασκευαστικό στάδιο, δήλωσε ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Γκαμπρέρα, μέλος της Γραμματείας και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Παρεμβαίνοντας στην ιδρυτική συνεδρίαση της επιτροπής, προέτρεψε να αξιοποιηθούν καλά οι επόμενοι μήνες, ώστε να ενθαρρύνουν στις νεώτερες γενιές την πιο ανοιχτή συζήτηση, τον προβληματισμό και την πλήρη γνώση πάνω σε προβλήματα, πραγματικότητες και στις τεράστιες προκλήσεις του κόσμου στον οποίο ζούμε και είναι στην ατζέντα του Σότσι – 2017.

Τόνισε επίσης ότι είναι ουσιώδες, αυτή την εποχή της σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης και της επανόδου της δεξιάς, το σύνθημα που θα συσπειρώσει την προοδευτική και δημοκρατική νεολαία του κόσμου να είναι “Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τιμώντας το παρελθόν μας, οικοδομούμε το μέλλον”.

Στο Φεστιβάλ, που τιμά την εκατονταετηρίδα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, οι νέοι μας πρέπει να φέρουν την αλήθεια της Κούβας, τις σημαίες, τους αγώνες, τα όνειρά τους και το μήνυμα ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι για περισσότερο και καλύτερο σοσιαλισμό, επεσήμανε ο Μπαλαγκέρ Γκαμπρέρα.

Μίλησε επίσης για τον Τσε, στον οποία είναι ειδικά αφιερωμένο το 19ο Φεστιβάλ – μισό αιώνα από τον θάνατό του στη Βολιβία – και είπε ότι η κουβανική αντιπροσωπεία θα μεταφέρει στη Ρωσία την γκεβαρική σκέψη “Στον ιμπεριαλισμό, ούτε τόσο δα” καθώς και την μεγάλη κληρονομιά του Φιντέλ, που είναι η ίδια η έννοια της Επανάστασης.

Στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή εκπροσωπούνται όλα τα κινήματα και οι οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών, όπως επίσης και διάφορες άλλες οργανώσεις και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Δημόσιας Υγείας, Ανώτερης Εκπαίδευσης, Εσωτερικών και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μέλη της είναι επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής, το Κέντρο Μελετών για τη Νεολαία, το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών, η εφημερίδα Juventud Rebelde, o Eκδοτικός Οίκος Abril και το Κουβανικό Ινστιτούτο Ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε η Σούσελυ Μόρφα Γκονζάλες.

Ακόμη, οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR) και άλλες μαζικές οργανώσεις, θα συμμετέχουν στην συντονιστική αυτή ομάδα, η οποία θα εργαστεί σε τέσσερις ομάδες δουλειάς: Oργάνωσης, Επικοινωνίας, Δράσεων και Εκδηλώσεων, Φοιτητών-ξένων υπότροφων φοιτητών και ασφάλισης.

Επιβεβαίωσε τέλος, την θέληση και την δέσμευση της Κούβας – οικοδεσπότη του 11ου (1978) και 14ου (1997) Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, να συμβάλει με την συσσωρευμένη εμπειρία της στην επιτυχία του 19ου Φεστιβάλ, που επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από τρεις δεκαετίες απουσίας.

Η Πρώτη Γραμματέας της UJC τόνισε ότι όλη η προετοιμασία για το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα συνειδητής δέσμευσης και συμμετοχής, πρακτικής συμβολής και διαρκούς κινητοποίησης, για την εκπλήρωση της αποστολής της νέας γενιάς των κουβανών στις σπουδές, στη δουλειά και στην άμυνα.

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, είναι ήδη γνωστό ότι παραγωγικές και φοιτητικές συλλογικότητες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν με άμεσο τρόπο τον αντιπρόσωπό τους και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε επαρχία θα κάνει το Φεστιβάλ της, σαν μέρος των θερινών κατασκηνώσεων.

(Με Πληροφορίες από το Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων / ACN)