Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο Χοσέ Μαρτί στο αποτύπωμα του Φιντέλ Κάστρο

Πηγή: Cubadebate.cu
(Άρθρο για την 164η επέτειο της γέννησης του Χοσέ Μαρτί)


Η Μονκάδα ήταν ο τόπος όπου νεαροί επαναστάτες, ταυτισμένοι τη σήμερον ημέρα ως η γενιά της εκατονταετηρίδας, σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας φάσης στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας.

Υπό την ηγεσία του νεαρού δικηγόρου Φιντέλ Κάστρο Ρους, και με τις επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ, του Βλαδιμίρ Λένιν και του Χοσέ Μαρτί, παίρνουν το δρόμο προς τη νίκη της 1ης Γενάρη του 1959.

«Ο Χοσέ Μαρτί, ηθικός αυτουργός της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες», δήλωνε ο Φιντέλ στην απολογία της υπεράσπισής του στη δίκη που έλαβε χώρα μετά τη σύλληψη των συμμετεχόντων σ’ αυτή την ενέργεια.


Το ιδανικό του Μαρτί ήταν, είναι και θα είναι ο οδηγός για τη συνέχεια και το λάβαρο και θεμέλιο της Κουβανικής Επανάστασης. Με την ώθηση του Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, οι νέοι βλαστοί θα αποτίσουν φόρο τιμής σ’ αυτούς τους δύο ήρωες κατά τη συμπλήρωση άλλης μιας επετείου της γέννησης του Αποστόλου, έτσι όπως το έκανε ο Φιντέλ κάνοντας μνεία στο έργο του σε διάφορες παρεμβάσεις του όπου δήλωνε:

Ο Μαρτί μας έμαθε τον φλογερό πατριωτισμό του, την παθιασμένη αγάπη για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την τιμή του ανθρώπου, την αποστροφή προς το δεσποτισμό και την απεριόριστη πίστη στο λαό. Στο επαναστατικό του κήρυγμα υπήρχε το ηθικό θεμέλιο και η ιστορική νομιμοποίηση της ένοπλης δράσης μας. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτός ήταν ο ηθικός αυτουργός της 26ης Ιούλη.

26/7/1973 – Ομιλία στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της 20ης επετείου της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα.

Εμείς που ξαναρχίσαμε στις 26 Ιούλη του 1953 τον αγώνα για την ανεξαρτησία, που ξεκίνησε στις 10 Οκτώβρη του 1868 ακριβώς όταν συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τη γέννηση του Μαρτί, απ’ αυτόν είχαμε λάβει, πάνω απ’ όλα τις ηθικές αρχές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί μια επανάσταση. Απ’ αυτόν λάβαμε επίσης τον εμπνευσμένο πατριωτισμό του και μια ιδέα τόσο υψηλή τιμής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας όπως κανείς στον κόσμο δε θα μπορούσε να μας διδάξει.

29/1/2003 – Ομιλία για το φόρο τιμής στην 150η επέτειο της γέννησης του Εθνικού Ήρωα Χοσέ Μαρτί

Ο Μαρτί ήταν ένας βαθύς στοχαστής και κάθετος αντιιμπεριαλιστής. Κανείς σαν αυτόν στην εποχή του δεν γνώριζε με τόση ακρίβεια τις θλιβερές συνέπειες των νομισματικών συμφωνιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να επιβάλουν στις λατινοαμερικάνικες χώρες, που ήταν η μήτρα αυτών του ελεύθερου εμπορίου, που σήμερα, σε συνθήκες πιο άνισες από ποτέ, έχουν αναβιώσει.

22/5/2008 – Στοχασμός (Reflexión): «Οι αθάνατες ιδέες του Μαρτί»