Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η Κούβα καταθέτει επικύρωση της κλιματικής συμφωνίας στον ΟΗΕ

Πηγή: Cubadebate.cu

Η Κούβα κατέθεσε στις 28/12, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού, πρωτοβουλία με σκοπό να προστατεύσει τις σημερινές και μελλοντικές γενιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η μόνιμη εναλλασσόμενη αντιπρόσωπος του νησιού στον ΟΗΕ, Άνα Σίλβια Ροντρίγκες, και η υπεύθυνη προσωρινών διαπραγματεύσεων του τμήματος συμφώνων του οργανισμού, Αράντσα Ινόχαλ, ηγήθηκαν στην τελετή, στην οποία συμμετείχε επίσης η κουβανή αξιωματούχος Τανιέρις Ντιέγκες.


Η Ροντρίγκες έδειξε στη σύντομη εκδήλωση τη σημασία της συνόδου πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή έτσι ώστε να μετριάσει τον κίνδυνο που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στη φύση και τον άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η Κλιματική Συμφωνία επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο του 2014 στην γαλλική πρωτεύουσα, ήταν ανοιχτή για υπογραφή στις 22 Απριλίου και ήρθε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, όταν εκπληρώθηκε το απαιτούμενο της συμμετοχής 55 κρατών υπεύθυνων για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για έναν φιλόδοξο πολυμερή μηχανισμό με αποστολή να μειώσει τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, και με στόχο να διατηρήσει την αύξηση των θερμοκρασιών κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ή 1,5 αν είναι δυνατόν, για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Κούβα κατέθεσε επίσης την ίδια μέρα την επικύρωση της Τροπολογίας της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2012.