Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Απώλεια 6 δις δολαρίων για τη Βενεζουέλα λόγω το οικονομικού πολέμου

Πηγή: Cubadebate.cu
(Με πληροφορίες από Prensa Latina)

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιορκίας κατά της μπολιβαριανής κυβέρνησης, που κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βενεζουέλα έχασε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV).

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το εθνικό κεφάλαιο που είναι κατατεθειμένο στο εξωτερικό την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2017 ήταν 10.974.000.000 δολάρια. Την ίδια ημερομηνία του 2016 κατείχε 16.327.000.000 δολάρια σε συνάλλαγμα, το οποίο σημαίνει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 32,78% μέσα στο προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την BCV.


Προηγουμένως, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την εκστρατεία δυσφήμισης που προωθείται από μέσα και πρακτορεία που χαρακτηρίζονται κάτω από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών «για να αμαυρώσουν την χρηματοοικονομική εικόνα της χώρας», όπως είπε.

Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει νομικές ενέργειες κατά της εταιρίας J.P Morgan για την προσπάθεια να πλήξει την αξιοπιστία της διαδικασίας καταβολής τόκων των ομολόγων της κρατικής εταιρίας Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι αυτή η επιθετικότητα αποτελεί μέρος του οικονομικού πολέμου που έχει ως στόχο να ζημιώσει τη ρευστότητα και την καταβολή των διεθνών πληρωμών της χώρας και να οξύνει την οικονομική κρίση.

Ο Μαδούρο είπε επίσης ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης Χόρχε Ροντρίγκες θα παρουσιάσει στο προσεχές τραπέζι διαλόγου ένα έγγραφο έτσι ώστε η αντιπολίτευση να δεσμευτεί να καταδικάσει και να πολεμήσει αυτό το είδος ενεργειών που βλάπτουν την ρευστότητα και ορθή καταβολή των πληρωμών.