Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 2.000 επισκέπτες την ημέρα στον τάφο του Φιντέλ


Πηγή: todocuba.org (από Γκράνμα)

Την μεγάλη γκρίζα πέτρα όπου φυλάσσεται η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο από τις 4 Δεκέμβρη 2016, επισκέπτονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, δύο χιλιάδες άνθρωποι, κουβανοί και ξένοι, δήλωσε ο Γιούντις Γκαρσία, διευθυντής του νεκροταφείου στην εφημερίδα Γκράνμα.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί τον τάφο του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο νεκροταφείο Σάντα Ιφιγένεια του Σαντιάγο ντε Κούβα, ανατολικά του νησιού, στον ένα μήνα και κάτι από την ταφή των λειψάνων του πρώην προέδρου που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.


Για να αποφευχθεί η λατρεία της πρωσοπικότητας, σύμφωνα και με την τελευταία επθυμία του Φιντέλ Κάστρο, η κουβανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαγορεύει την ανέγερση μνημείων, την χρήση του ονόματος και της εικόνας του ηγέτη σε οργανισμούς, καθώς και για εμπορικούς σκοπούς.

Ο Γκαρσία είπε ότι κρατά στο γραφείο του γράμματα, σημαίες και σκίτσα, που οι επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους κουβανοί, αφήνουν ως φόρο τιμής στον τάφο, τον οποίο έχουν επίσης επισκεφθεί, άνθρωποι από την Γουατεμάλα, το Μεξικό, την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Από τον χώρο που αναπαύεται ο Φιντέλ έχουν περάσει αξωματούχοι και διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων “ένας πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε υποσχεθεί να μην κόψει τα γένια του μέχρι να επισκεφθεί τον τάφο”, είπε ο Γκαρσία.