Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα απαντήσει στο αίτημα 108.000 πολιτών για απονομή χάριτος στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα


Πηγή: telesurtv.net

Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, στο αίτημα για την απελευθέρωση του Λόπες Ριβέρα, που μέσω του διαδικτύου συγκέντρωσε περισσότερες από 108.000 υπογραφές. Σύμφωνα με ανακοινωθέν που απεστάλη στους υπογράφοντες το αίτημα, οι συστάσεις του Υπουργείο Δικαιοσύνης “αξιολογούνται με προσοχή” από τον Λευκό Οίκο, αλλά είναι πολιτική του να μην σχολιάζει αιτήματα για απονομή χάριτος.

Ο Πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν την συνταγματική του εξουσία για να δείξει επιείκεια και οι συστάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αξιολογούνται με προσοχή πριν την λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις μεμονωμένες αιτήσεις για απονομή χάριτος. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική και τους όρους συμμετοχής στο "We the People" - που αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να επιλέξει να μην απαντήσει στα αιτήματα για κάποια θέματα – ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει την συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεται στην παρούσα αναφορά” , αναφέρει η επίσημη απάντηση του Λευκού Οίκου στο συγκεκριμένο αίτημα.


Ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα γεννήθηκε το 1943 στο Πουέρτο Ρίκο και είναι ένας ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας του που φυλακίστηκε στις ΗΠΑ εδώ και 36 χρόνια. Είναι βετεράνος του Βιετνάμ που διακρίθηκε για την ανδρεία του στη μάχη. Με την επιστροφή του στο Σικάγο, εντάχθηκε στον αγώνα για τα δικαιώματα του λαού του Πουέρτο Ρίκο και συμμετείχε σε πράξεις κοινωνικής ανυπακοής και ειρηνικής στράτευσης.

Το 1976 εντάχθηκε στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο ως μέλος των Ένοπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης (FALN). Το 1981 συνελήφθη από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και κατηγορήθηκε για “συνωμοσία” και για την στράτευσή του στις FALN.

Kατά την σύλληψή του επικαλέστηκε το καθεστώς του “αιχμαλώτου πολέμου”, που προστατεύεται από το πρώτο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Γενεύης του 1949. Το εν λόγω πρωτόκολλο προστατεύει τον Όσκαρ Λόπες ως κρατούμενο της σύγκρουσης και του αγώνα ενάντια στην αποικιακή κατοχή.

Οι ΗΠΑ δεν του αναγνώρισαν αυτό το καθεστώς και τον καταδίκασαν σε 55 χρόνια φυλακή, η οποία αυξήθηκε σε 70 χρόνια μετά από μια υποτιθέμενη απόδραση, από τα οποία έχει εκτίσει ήδη τα 36 και τα 12 από αυτά σε πλήρη απομόνωση. 

Σχετικές αναρτήσεις