Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

O Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ


Πηγή: www.granma.cu

Ουάσιγκτον – Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ νικώντας την υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν.
Μετά από μια προεκλογική καμπάνια που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και από τις δύο πλευρές καθώς και σφοδρές αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους, το βορειοαμερικανικό εκλογικό σώμα διαχωρίστηκε μεταξύ μιας πολιτικού καριέρας που αντιπροσώπευε την συνέχεια της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα και ενός μεγιστάνα των Μέσων Ενημέρωσης που εκτροχίασε την καμπάνια με μια  ισχυρή ρητορική κατά των μεταναστών και των γυναικών.

Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές ο Τραμπ πέτυχε την εντυπωσιακή νίκη του χάρη στις ψήφους εκατομμυρίων βορειοαμερικανών , στην πλειοψηφία τους λευκούς και από τις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την πορεία της χώρας τους και απογοητευμένοι από την φιγούρα του παραδοσιακού πολιτικού της Ουάσινγκτον.
Το κλειδί της ρεπουμπλικανικής νίκης ήταν το σπάσιμο του λεγόμενου “μπλε τοίχου”, μια ομάδα Πολιτειών στα βορειοανατολικά της χώρας και στην δυτική ακτή που παραδοσιακά ψήφιζαν δημοκρατικούς και οι οποίες έδιναν στην Κλίντον ένα αρχικό προβάδισμα.
Ο Τραμπ θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη του επόμενου έτους και θα υπολογίζει σε ένα Κογκρέσο που θα κυριαρχείται από τους ρεπουμπλικάνους και στα δύο σώματα.