Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η Κούβα παρουσίασε την στρατηγική της για τον έλεγχο του καρκίνου στο Παγκόσμιο Συνέδριο

Πηγή: www.cubadebate.c

Η Κούβα παρουσίασε την εθνική στρατηγική της κατά του καρκίνου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την νόσο που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, στρατηγική που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για την καταπολέμηση της νόσου στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

Ο στόχος είναι να μετατραπεί ο καρκίνος σε μια χρόνια ασθένεια μακράς περιόδου ελέγχου και οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια και στη συνέχεια να πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως συμβαίνει με τον διαβήτη και την υπέρταση”, εξήγησε η Δρ. Τερέσα Ρομέρο, επικεφαλής του αντικαρκινικού προγράμματος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την γιατρό, ο διαβήτης και η υπέρταση ήταν πολύ θανατηφόρες νόσοι στις αρχές, αλλά χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πλέον δυνατόν να τις ελέγξουμε και να αποτρέψουμε τον θάνατο των ασθενών.
Ο στόχος είναι να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα και με τον καρκίνο, πράγμα που γίνεται όλο και πιο πιθανό χάρη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, λιγότερο επεμβατικών, που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό, ανεβάζουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα των ανθρώπων να αντιδρούν στην ασθένεια.
Η Ρομέρο εκτιμά ότι η ύπαρξη στην Κούβα ενός πολύ καλά δομημένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι ένα πλεονέκτημα για την θεραπεία του καρκίνου, από την πρόληψη μέχρι την παρακολούθηση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Η πρωτοβάθμια υγεία επιτρέπει την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των πολιτών για την προώθηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Με αυτό το σύστημα είναι δυνατόν να διατηρείται η ιατρική παρακολούθηση του πληθυσμού και να γίνονται έρευνες σε ορισμένες περιοχές της νόσου, πράγμα που επιτρέπει την διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο και ιάσιμο στάδια.
Έπειτα υπάρχει μια κρίσιμη φάση κατά την οποία ξεκινούν κλινικές δοκιμές με θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο και αυτό είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων ετών.
Σημείωσε επίσης ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα βοηθά στην διαχείριση των ασθενών που επιστρέφουν σπίτια τους είτε για να ελέγξουν την μακροχρόνια ασθένεια, αν είναι δυνατόν, είτε για να λάβουν παρηγορητική φροντίδα, αν το προσδόκιμο όριο ζωής είναι μικρό.
Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, τόνισε επίσης την σημασία της υποστήριξης στον ασθενή και στην οικογένεια, καθώς έχει φανεί ότι η κατάσταση του πένθους με μικρή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να προκαλέσει στους συγγενείς ανοσοκαταστολή και ευπάθεια και επίσης εμφάνιση καρκίνου.

Η Κουβανή γιατρός συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καρκίνο ,στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 3.000 ειδικοί από 110 χώρες. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και το προηγούμενο έγινε το στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Με πληροφορίες από PL