Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Εκδόσεις Διεθνές Βήμα


Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΈΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 
Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ 

Ο Φιντέλ, νέος στην ηλικία, σημάδευσε τον κόσμο κάνοντας «έφοδο στον ουρανό», χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ήταν ο κεντρικός οργανωτής και πολιτικός ηγέτης μιας νέας γενιάς Κουβανών οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα εγχειρίδια των «ειδικών» που ισχυρίζονταν ότι μια σοσιαλιστική επανάσταση σε μια οικονομικά υπανάπτυκτη χώρα ήταν ανέφικτη και δεν θα έπρεπε να επιχειρηθεί.

Τέθηκε επικεφαλής του επαναστατικού αγώνα των εργατών και αγροτών της Κούβας για την επαναστατική ανατροπή της κυρίαρχης τάξης των καπιταλιστών και των γαιοκτημόνων. Ήταν ο κεντρικός ηγέτης της πρώτης ελεύθερης περιοχής της αμερικανικής ηπείρου, της σοσιαλιστικής Κούβας! Η νικηφόρα αυτή επανάσταση έδειξε στους ανθρώπους του μόχθου της Αμερικής και όλου του κόσμου ότι ναι είναι εφικτό, ότι μπορούμε να το κάνουμε, «si se puede!».


Γι’ αυτό, ο εργαζόμενος λαός της Κούβας με επικεφαλή τον Φιντέλ κέρδισε το αμείωτο μίσος της Αυτοκρατορίας, της άρχουσας ιμπεριαλιστικής τάξης των ΗΠΑ. Αυτή οργάνωσε την εισβολή στην Πλάγια Χιρόν, απείλησε την Κούβα με πυρηνική εξολόθρευση, προσπάθησε αναρίθμητες φορές να δολοφονήσει τους ηγέτες της και επί πενήντα επτά χρόνια προσπαθεί να την στραγγαλίσει οικονομικά. Κι όλα αυτά πασχίζοντας μάταια να ανατρέψει αυτή την επανάσταση των εργατών και αγροτών. Με ένα εμπάργκο που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα μέχρι σήμερα, έχοντας τον ίδιο στόχο που είχε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ όταν ο Τζον Φ. Κένεντι το επέβαλλε το 1962: την ανατροπή της κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης.

Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων στη Γρενάδα και τη Νικαράγουα, ο Φιντέλ συνέβαλε καθοριστικά στη Διαδικασία Επανόρθωσης. Πρόκειται για ένα μαζικό προλεταριακό κίνημα που είχε ως στόχο να αντιστρέψει τις τάσεις γραφειοκρατικοποίησης οι οποίες είχαν προκύψει από την υιοθέτηση κατά τη δεκαετία του 1970 στην Κούβα μεθόδων που αντιγράφτηκαν από τη Σοβιετική Ένωση. Με την εφαρμογή αυτών των μεθόδων, οι εργαζόμενοι της Κούβας είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από την πολιτική συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Οι τάσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν με τη Διαδικασία Επανόρθωσης μέσα από τη δημοκρατική και ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων στην επίλυση άμεσων κοινωνικών προβλημάτων με την εθελοντική εργασία. Με την πολιτική καθοδήγηση του Φιντέλ, ήταν μια επιστροφή σε πολιτικές για τις οποίες ο Τσε αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια της επανάστασης.

Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, «όπως ξεφουσκώνει η μαρέγκα» καθώς είπε ο Φιντέλ, η Κούβα βρέθηκε να είναι περιστοιχισμένη από έναν εχθρικό καπιταλισμό. Οι ιμπεριαλιστές έσφιξαν την πολιορκία τους βλέποντας μια νέα ευκαιρία να ανατρέψουν την επανάσταση. Ο Φιντέλ τέθηκε επικεφαλής του εργαζόμενου λαού σε αυτή την Ειδική Περίοδο βαθύτατης κρίσης, εξηγώντας ξεκάθαρα τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και αψηφώντας όλους εκείνους που αμφέβαλλαν. Για την Κούβα, είπε ο Φιντέλ, ήταν «σοσιαλισμός ή θάνατος»!

Ο ανιδιοτελής διεθνισμός είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του Φιντέλ και της Κούβας. Είναι σήμα κατατεθέν του κουβανικού λαού στον αγώνα για τον σοσιαλισμό. Από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης, Κουβανοί εθελοντές κατέφθασαν στην Αλγερία στο πλευρό των επαναστατημένων Αλγερινών χωρικών και εργατών. Στην Αγκόλα, κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980, 420.000 Κουβανοί εθελοντές πολέμησαν και νίκησαν τις οπλισμένες με πυρηνικά όπλα δυνάμεις της Νότιας Αφρικής. Στη μάχη αυτή τέθηκε η ίδια η ύπαρξη της Κούβας. Η ήττα της Νότιας Αφρικής στην Αγκόλα είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη των στρατιωτικών δυνάμεων του Απαρτχάιντ από τη χώρα, την ανεξαρτησία της Ναμίμπια, την απελευθέρωση του Μαντέλα και την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Ο Φιντέλ παρακολουθούσε κάθε λεπτομέρεια σε καθημερινή βάση αυτή την παγκόσμιας σημασίας ιστορική μάχη.

Σήμερα, η Κούβα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας άλλη μια οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, η Κούβα διατηρεί δεκάδες χιλιάδες εθελοντές γιατρούς και εκπαιδευτικούς στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ο διεθνισμός του Φιντέλ συνεχίζεται και παραμένει ζωντανός.
Από τις πρώτες μέρες του επαναστατικού αγώνα μέχρι την τελευταία του ομιλία στο 7ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Απρίλη, Ο Φιντέλ έκφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των εργαζόμενων να οργανωθούν πολιτικά, να συζητούν περίπλοκα ζητήματα, να αποφασίζουν δημοκρατικά πώς να ενισχύσουν το εργατοαγροτικό καθεστώς τους, να κινητοποιούνται για τη μάχη, να μαθαίνουν, να δίνουν έμπρακτα την ανθρώπινη αλληλεγγύη τους εντός και εκτός της χώρας και στη διαδικασία αυτή να γίνονται νέοι και καλύτεροι άνθρωποι καθώς αποβάλουν την κουλτούρα και ιδεολογία του αποικισμού και του καπιταλισμού.
Στην τελευταία του ομιλία, όπως πάντα, ο Φιντέλ έκφρασε τη βεβαιότητά του για την προοπτική της νίκης του σοσιαλισμού ως τη μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα και την εμπιστοσύνη του ότι η μόνη κινητήρια δύναμη της προόδου στον κόσμο του σήμερα είναι η εργατική τάξη.

Για μας, το παράδειγμα του Φιντέλ και της επανάστασης στην καθοδήγηση της οποίας συνέβαλε καθοριστικά, παραμένει η μόνη κατεύθυνση προς την πρόοδο της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας αντιμέτωπης με μια ολοένα και βαθύτερης οικονομικής και κοινωνικής καπιταλιστικής κρίσης και τις επακόλουθες επιθέσεις στις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και ατελείωτους αιματηρούς πολέμους.
Από την πλευρά μας θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να διαδώσουμε όλο και ευρύτερα το παράδειγμα της ζωντανής και συνεχιζόμενης κουβανικής επανάστασης στους εργαζόμενους και στη νεολαία αυτής της χώρας, συνεχίζοντας να εκδίδουμε και να διανέμουμε βιβλία για αυτή την επαναστατική διαδικασία.

Ζήτω ο Φιντέλ! Ζήτω η κουβανική σοσιαλιστική επανάσταση!
Hasta la Victoria siempre!

Συντακτική Επιτροπή
Διεθνές Βήμα