Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μεξικό, η πιο επικίνδυνη χώρα της Λατινικής Αμερικής για δημοσιογράφους

Πηγή: Telesurtv.net

Ο Μεξικό είναι για άλλη μια φορά η πιο επικίνδυνη χώρα της Λατινικής Αμερικής για δημοσιογραφική δραστηριότητα, καθώς μόνο μέσα στο 2016 έχουν δολοφονηθεί συνολικά 7 δημοσιογράφοι, με τους οποίους αθροίζουν σε 118 οι δολοφονημένοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και 20 οι εξαφανισμένοι από το 2000.

Ανάμεσα σε Απρίλιο και Οκτώβριο αυτής της χρονιά, δολοφονήθηκαν οι παρακάτω μεξικάνοι δημοσιογράφοι: Aureliano Campos, Pedro Tamayo, Salvador Olmos García, Zamira Esther Bautista, Elidio Ramos Zarate, Manuel Torres και  Francisco Pacheco Beltrán. 
      


Το 2015 καταγράφηκαν 14 δολοφονίες και 2 εξαφανίσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Έρευνας Απόπειρων κατά Δημοσιογράφων της Λατινοαμερικάνικης Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (CIAP-Felap). 

Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Ονδούρα, όπου πέθαναν 10 δημοσιογράφοι με βίαιο τρόπο, και ακολουθούν Βραζιλία με 8, Κολομβία με 5 και Γουατεμάλα με 3. Από μια δολοφονία δημοσιογράφου καταγράφηκε φέτος σε Αϊτή, Παραγουάη και Δομινικανή Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στις χώρες με δολοφονημένους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης το 2015 δεν εμφανίζονται ούτε η Βενεζουέλα, ούτε η Αργεντινή ούτε το  Εκουαδόρ, χώρες που ορισμένοι κατηγορούν ότι δεν προσφέρουν εγγυήσεις σε όσους εξασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Επίσης, σε 16 ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής - μεταξύ των οποίων και η Κούβα - δεν δολοφονήθηκε δημοσιογράφος ή εργαζόμενος στον τύπο.