Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές σήμερα στην Αϊτή

Πηγή: Cubadebate

Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια αϊτινοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν πρόεδρο, 16 γερουσιαστές και 25 αντιπροσώπους για το κοινοβούλιο.

Στις εκλογές αυτές αναμετρώνται 27 υποψήφιοι και από αυτούς οι επικρατέστεροι είναι οι Ζοβενέλ Μουάζ (Κόμμα Αϊτής Τετ Καλέ / PHTK), Ζυντ Σελεστίν (Εναλλακτική Λίγκα για την Πρόοδο και την Χειραφέτηση της Αϊτής /Lapeh), Μουάζ Ζαν-Σαρλ (Πλατφόρμα Πιτί Ντεσαλέν) και Μαρίζ Ναρσίς (Οικογένεια Λαβαλάς).


Λόγω του πλήθους των υποψηφίων αναμένεται διασπορά των ψήφων και αν κανείς από αυτούς δεν λάβει το 50% συν μια ψήφο θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 29 Ιανουαρίου 2017.

Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν στις 9 του περασμένου Οκτώβρη αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας των καταστροφών του τυφώνα Μάθιου, που χτύπησε στις 4 Οκτώβρη τη νότια Αϊτή και άφησε πίσω του 573 νεκρούς και 175.000 πρόσφυγες.

Μετά από ένα και πλέον μήνα από την τραγωδία, ο Νότος δεν έχει ακόμα συνέλθει, καθώς πολλές πόλεις και οικισμοί παραμένουν ερείπια και σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Παρόλα αυτά, το Προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο (CEP) συγκάλεσε τις εκλογές για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Ο προσωρινός πρόεδρος Ζοκελέρμ Πριβέ δήλωσε πολύ περήφανός για τη δουλειά της κυβέρνησης ώστε να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις εκλογές σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Τα εκλογικά κέντρα αναμένονται να ανοίξουν στις 8 το πρωί και να κλείσουν στις 4 το απόγευμα και όπως ανακοινώθηκε τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν μετά από μια εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα επικυρωθούν από μια επιτροπή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και άλλη μια της Κοινότητας Καραϊβικής (Caricom).