Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η Βολιβία διαθέτει το 14% του Προϋπολογισμού της για την Παιδεία

Πηγή: diariok.com/

Η Βολιβία είναι πλέον η δεύτερη μετά την Κούβα χώρα σε επενδύσεις για την εκπαίδευση, καθώς ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μοράλες διαθέτει το 14% στην Παιδεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,5 δις δολάρια. Οι κρατικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 200% τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αντίστοιχο κονδύλι ήταν 600 εκατομμύρια δολάρια το 2000.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίο μιλώντας στη Σχολή Εκπαίδευσης Δασκάλων στην πρωτεύουσα Λα Παζ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε αναγκαία προσπάθεια για να προετοιμάζει πραγματικά η εκπαίδευση τους μαθητές για τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου.


Ο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκπαιδεύσει 82.000 δασκάλους μέσω του Συμπληρωματικού Προγράμματος Κατάρτισης Πρακτικών Δασκάλων και επιπλέον η Παιδαγωγική Ακαδημία εξάγγειλε νέα Μάστερ, συνολικά 15, για θέματα του Προγράμματος Σπουδών, ως μέρος της Πατριωτικής Ατζέντας 2025, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βολιβίας Ελ Κάμπιο.



Βολιβία και Εκουαδόρ στην κορυφή της εκπαίδευσης στη Νότιο Αμερική

Η Βολιβία προσπαθεί “να πιάσει” το Εκουαδόρ, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση στην ποιότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2014-2015, που συντάσσει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η έκθεση αυτή αξιολογεί την κατάσταση παγκοσμίως σε 144 χώρες και ξεχωρίζει 12 περιοχές που έχουν φτάσει την σχολική εκπαίδευση στο τρίτο επίπεδο.

Η Φιλανδία παραμένει η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Σιγκαπούρη, τα Μπαρμπάντος, την Ελβετία, την Νέα Ζηλανδία, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

Το Εκουαδόρ καταγράφει φέτος ένα επίτευγμα που σίγουρα θα επιδράσει στην προσεχή παγκόσμια αξιολόγηση, καθώς από τον Ιούλιο ανακοίνωσε την έναρξη Πιλοτικού Προγράμματος Εισαγωγής Φυλακισμένων στο σύστημα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι κρατούμενοι θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Αξιολόγησης και Συμμετοχής στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας την δυνατότητα να κατακτήσουν υποτροφίες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 300 θέσεις για κρατούμενους που μπορούν να ξεκινήσουν πανεπιστημιακές σπουδές.
Fuente: Lared21