Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Χιλής κήρυξε τον Πινοσέτ δικτάτορα, δημιουργό ενός μηχανισμού κρατικής τρομοκρατίας

Πηγή: 24horas.cl
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Χιλής αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να κηρύξει τον Αουγκούστο Πινοσέτ “δικτάτορα, δημιουργό ενός μηχανισμού κρατικής τρομοκρατίας και υποκινητή της προμελετημένης και ύπουλης δολοφονίας του υπουργού Εξωτερικών Ορλάντο Λετελιέρ”.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται την απαγόρευση όλων των εικόνων του δικτάτορα σε δημόσιους χώρους καθώς και την πραγματοποίηση τιμητικών εκδηλώσεων και  στηρίζεται σε πληροφορίες προερχόμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις οποίες στοιχειοθετείται η συμμετοχή του Πινοσέτ στο προαναφερθέν έγκλημα.

Η κίνηση αυτή, που διακηρύττει επίσης μια εθνική ντροπή για τον πρώην Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ισραέλ Μπόρκες, εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 6 αποχές.

Η απόφαση ζητά από τον υπουργό Άμυνας Χοσέ Αντόνιο Γκόμες να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν σε κανέναν δημόσιο οργανισμό, εκτός από ένα πολεμικό μουσείο, εικόνες του Αουγκούστο Πινοσέτ ούτε να αποδίδονται κανενός είδους τιμές. 

Το ίδιο ζητήθηκε και από το Ανώτατο δικαστήριο για τον Ισραέλ Μπόρκες, να αφαιρεθεί δηλαδή κάθε εικόνα του ή μνημείο από κάθε δικαστήριο.