Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Το νέο Σχέδιο Κόνδωρ στη Λατινική Αμερική

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, κατήγγειλε το προηγούμενο Σάββατο σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Telesur τις νέες ιμπεριαλιστικές τακτικές κατά των προοδευτικών κυβερνήσεων και κινημάτων της περιοχής, τις οποίες χαρακτήρισε «νέο Σχέδιο Κόνδωρ».

“Υπάρχει ένα ολόκληρο Σχέδιο Κόνδωρ του 21ου αιώνα, πρόκειται για συνταγματικά πραξικοπήματα, ποινικοποίηση της πολιτικής, βλέπε περιπτώσεις Βραζιλίας, Αργεντινής […] είναι ένα μποϊκοτάζ στην περιφερειακή ολοκλήρωση, μια σφοδρή επίθεση για να καταστρέψει τα προοδευτικά κινήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Κορέα.


Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η τρέχουσα υποχώρηση των κινημάτων είναι προσωρινή και η κατάσταση μπορεί πάλι να αντιστραφεί για την αριστερά. Απέδωσε την άνοδο της δεξιάς σε πολλές χώρες εν πολλοίς στις οικονομικές επιθέσεις. Επίσης σημείωσε η Νικαράγουα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ είναι παραδείγματα όπου ο σοσιαλισμός διπλασίασε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και έγιναν χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα στην περιοχή, μαζί με την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το βασικό λάθος σε τέτοιες στιγμές είναι στη λαϊκή συνείδηση, γιατί «οι λαοί μας έχουν καρδιά αλλά συχνά έχουν κακή μνήμη», αναφερόμενος κυρίως στην περίπτωση της Βενεζουέλας. «Τι ήταν η Βενεζουέλα πριν από τον Τσάβες; Προσέξτε, σήμερα θεωρείται μέχρι και απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε αστευευόμενος.

Στο ίδιο πνεύμα με τις καταγγελίες Κορέα, το κυριακάτικο άρθρο σύνταξης της εφημερίδας El Telégrafo, αναφέρει ότι το «Νέο Σχέδιο Κόνδωρ» έχει στόχους τους πρώην προέδρους Βραζιλίας και Αργεντινής, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, αντίστοιχα.

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Αν πριν ήταν οι ένοπλες ομάδες εντός των λατινοαμερικάνικων στρατιωτικών σωμάτων, σήμερα είναι με τα δικαστικά και τηλεπικοινωνιακά εργαλεία. Αλλά από πίσω πάντα είναι οι ίδιοι», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ενώ καταγγέλει ακόμα ότι η δεξιά καταφεύγει πλέον στα όπλα της δυσφήμισης και της συκοφαντίας, διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι αριστεροί ηγέτες και κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια στρατηγική με ένα μόνο στόχο: την ανάκτηση της ιμπεριαλιστικής ισχύος, της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και τον τερματισμό μιας περιόδου με πολύ σημαντικές κοινωνικές προόδους, εξάλειψη της φτώχειας και εθνική κυριαρχία», αναφέρει σε άλλο σημείο το άρθρο.

Σχετικά με τις δικαστικές διώξεις κατά των Λούλα και Φερνάντες, σημειώνει ότι, «αν γίνονταν αυτή τη στιγμή εκλογές, και οι δύο ηγέτες θα κέρδιζαν την προεδρία. Τώρα θέλουν να κουκουλώσουν τις νέες περιπτώσεις διαφθοράς φυλακίζοντας αυτούς τους ηγέτες».

Πληροφοριακά, ο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορείται ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη στην υπόθεση της απάτης στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras, ενώ η Φερνάντες είναι κατηγορούμενη για τρεις υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων.