Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Επισημοποιήθηκε η αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ στη Βραζιλία με ψήφο της Γερουσίας

Πηγή: Telesur

Με ψήφους 61 υπέρ και 20 κατά, η γερουσία της Βραζιλίας υπερψήφισε χθες (31/8) την πρόταση αποπομπής της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, για την κατηγορία αλλοίωσης των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015 χωρίς έγκριση του Κονκρέσου.

Η καθαιρεμένη πρόεδρος σε δηλώσεις της είπε οτι αποχωρεί με αξιοπρέπεια, γιατί δεν πρόδωσε το λαό ούτε διέπραξε κάποιο αδίκημα, και κάλεσε τους βραζιλιάνους να παραμείνουν ενωμένοι. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι το δεύτερο πραξικόπημα που βιώνει, μετά το στρατιωτικό του 1964 που έζησε ως νεαρή στρατευμένη στην αριστερά.


Λίγο μετά την απόφαση της γερουσίας, ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ ορκίστηκε ενώπιον του Κονγκρέσου νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ απέσυραν τους διπλωμάτες τους απο τη Βραζιλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση της Κούβας επίσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της δεξιάς και στηρίζει την Ρούσεφ, τον Λούλα και το Εργατικό Κόμμα Βραζιλίας.

Update (1/9/2016)
Αίτηση ακύρωσης της χθεσινής απόφασης της γερουσίας κατέθεσε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο η Ντίλμα Ρούσεφ, μέσω του δικηγόρου της - και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης - Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο. Στο αιτιολογικό της έφεσης αναλύεται ότι η αποπομπή της προέδρου βασίζεται σε νόμο του 1950, ο οποίος δεν είναι συμβατός με το ισχύον σύνταγμα του 1988.