Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Υπογράφτηκε η συμφωνία για την ειρήνη στην Κολομβία βάζοντας τέλος σε 52 χρόνια πολέμου

Πηγή: telesurtv.net/
Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) και η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπέγραψαν τη Δευτέρα την τελική ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης που διήρκεσε 52 χρόνια και προκάλεσε 220.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Το κίνημα των ανταρτών αποδέχτηκε την μετατροπή του σε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ανακοίνωσε ένας ανώτερος ηγέτης των ανταρτών κατά το κλείσιμο των εργασιών της Δέκατης Συνδιάσκεψης των FARC-EP. Στις 24 Αυγούστου 2016, η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι FARC-EP ανακοίνωσαν την τελική ειρηνευτική συμφωνία. Το έγγραφο πέρασε στο Κοινοβούλιο της Κολομβίας, την Πέμπτη 25 Αυγούστου. 


Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, κοινοποίησε στο Κοινοβούλιο την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.
Καταθέτοντας την αρχική συμφωνία στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την ελάχιστη περίοδο 30 ημερών, που θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και διαδοθούν οι συμφωνίες με τις FARC-EP, πριν από το δημοψήφισμα, έτσι ώστε Κολομβία γνωρίζει και να κατανοήσει τι θα ψηφίσει στις κάλπες.
Η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016 καλεί τις FARC-EP να κάνουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παράδοση όλων των όπλων εντός 180 ημερών, τα οποία θα παραδοθούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορικό των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος και των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2011, όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σάντος και οι FARC-EP ξεκινήσαν μια διερευνητική συνάντηση κοντά στα σύνορα που διήρκεσε 18 μήνες.
Στις 18 Οκτωβρίου 2012, η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι FARC-EP ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Όσλο της Νορβηγίας, σε μια συνάντηση όπου εκτιμήθηκε το χάσμα που χώριζε τα δύο μέρη.
Η Διαπραγμάτευση για την ειρήνη ξεκινά επίσημα στις 6 Νοέμβρη 2012 και η έδρα της εγκαθίσταται στην Αβάνα της Κούβας, με την Κούβα και τη Νορβηγία ως εγγυητές της διαδικασίας, και τη Βενεζουέλα και τη Χιλή ως παρατηρητές.
Μεταξύ Μάη και Δεκέμβρη 2013, οι διαπραγματευτές ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε μερική συμφωνία για μια Πολιτική Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια συμφωνία για την πολιτική συμμετοχή των FARC-EP και ανακηρύχτηκε μονομερής κατάπαυση πυρός για ένα μήνα από τις 15 Δεκέμβρη.

Αναστολή των διαπραγματεύσεων
Στις 17 Νοεμβρίου, το 2014, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέκοψε τις συνομιλίες μετά την απαγωγή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ρουμπεν Ντάριο Αλζάτε, σε μια ζούγκλα βορειοανατολικά της χώρας.
Ο ανώτερος αξιωματικός απελευθερώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και η ειρηνευτική διαδικασία ξαναρχίσε λίγες ημέρες αργότερα. Στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, οι FARC-EP ανακοίνωσαν την μονομερή κατάπαυση πυρός, επ' αόριστο.

Κρίση στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών
Οι FARC-EP και η κυβέρνηση αποφασίζουν να εκκαθαρίσουν την ζούγκλα και τις ορεινές περιοχές της Κολομβίας το 2015.
Ωστόσο, μια επίθεση σε μια στρατιωτική περίπολο οδηγεί στην αναστολή της κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση της Κολομβίας.
Στις 22 Μαΐου μετά από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό στον οποίο σκοτώθηκαν 27 μαχητές, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην διαπραγματευτή των ανταρτών, οι FARC-EP ωθούνται στην αναστολή της κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, το κολομβιανό επαναστατικό κίνημα κήρυξε νέα μονομερή κατάπαυση του πυρός ως χειρονομία καλής θέλησης για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αντιπαράθεσης.
Σε απάντηση σε αυτή την ενέργεια, η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τη στρατιωτική επιθετικότητα μετά την απόφαση του FARC-EP να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.