Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η UNEAC συμπλήρωσε 55 χρόνια

Πηγή: Cubadebate

Η διανόηση της Κούβας γιόρτασε χθες (22/8) την 55η επέτειο σύστασης της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας (UNEAC), η οποία ιδρύθηκε από σημαντικές προσωπικότητες.

Συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως οι José Baragaño, Lisandro Otero, Roberto Fernández Retamar, José Lezama Lima, Argeliers León, Juan Blanco, Pablo Armando Fernández, Alejo Carpentier, Harold Gramatges, Fayad Jamís και Luis Martínez Pedro, έδωσαν ζωή στην οργάνωση.

Πρώτος πρόεδρος, από την ίδρυση της UNEAC και για 25 χρόνια, ήταν ο Νικολάς Γκιγιέν, ένας από τους εξέχοντες ποιητές του 20ου αιώνα για την Κούβα, ο οποίος υπογράμμισε το 1975 ότι η Ένωση αντιπροσώπευε "τον πιο ιδιαίτερο, την πιο πιστό, την πιο τιμητικό τρόπο για να υπηρετήσουμε για πάντα, κάθε μέρα την απελευθερωμένη κουλτούρα μας".


Σύμφωνα με τον δραματουργό Όμαρ Βαλίνιο, η UNEAC έχει οργανωτική δομή κατά μήκος όλης της χώρας, όπου διαρθρώνεται και προωθεί τη δημιουργία.

Η ένωση αναπτύσσει ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων για διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, σε γκαλερί, αίθουσες προβολών, διαγωνισμούς, βιβλία και περιοδικά, έχοντας την ευθύνη κοινοτικών προγραμμάτων στην Κούβα.

Στο ιδρυτικό της κείμενο, η UNEAC δηλώνει ότι επιδιώκει να παρακινεί, να προστατεύει και να υπερασπίζει τη λογοτεχνική και καλλιχνική δημιουργία, αναγνωρίζει την πιο ευρεία ελευθερία στη δημιουργία, ευνοεί τη μελέτη, την κριτική αξιολόγηση και την διάδοση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, των αντιπροσωπευτικών έργων της κουβανικής κουλτούρας.

Επιπλέον, ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στη διατήρηση και διάδοση των αξιών της διανόησης και της τέχνης του κουβανικού λαού και ο,τι πιο αντιπροσωπευτικό από τις κουλτούρες των άλλων λαών.

Σήμερα ο οργάνωση αποτελείται από τις ενώσεις σκηνικών καλλιτεχνών, εικαστικών τεχνών, συγγραφέων, μουσικών, και έχοντας μέλη ακόμα δημιουργούς του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.


Αυτό τον καιρό έχει επικεφαλής τον εθνολόγο και συγγραφέα Μιγέλ Μπαρνέτ, ο οποίος συμβουλεύεται άλλα 30 μέλη του προεδρίου.

Από την παλιά οικεία του τραπεζίτη Χελάτς, στο Βεδάδο της Αβάνας, έδρα του ιδρύματος, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Λουίς Μορλότε, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της επετείου ότι έχει σημασία η εισαγωγή χιλίων περίπου νέων μελών στην οργάνωση.