Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Η OSPAAAL τιμά τα 90α γενέθλια του Φιντέλ (+βίντεο)


Πηγή: Cubadebate

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, η Οργάνωση Αλληλεγγύης Λαών Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL) γιόρτασε χθες στο Σπίτι της ALBA, στο Βεδάδο της Αβάνας, και παρουσία εκπροσώπων από 27 χώρες, τα 90 γενέθλια του Φιντέλ.

Παράλληλα γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια της OSPAAAL και της OCLAE (Ηπειρωτική Οργάνωση Φοιτητών Λατινικής Αμερικής), τα 55 του πρακτορείου ειδήσεων Prensa Latina, τα 60 του Ρενέ Γκονσάλες και τα 70 του Σίλβιο Ροντρίγκες.


«Σήμερα γιορτάζουμε 375 χρόνια Επανάστασης», είπε καλωσορίζοντας τους 100 περίπου καλεσμένους ο δημοσιογράφος Βισέντε Ρόνι Φελιού, αναφερόμενος στο άθροισμα των ετών των επετείων που γιορτάστηκαν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με 90 φωτογραφίες του Φιντέλ τραβηγμένες από περισσότερους από 50 φωτογράφους, επιλογή της ιστοσελίδας της Prensa Latina, με μουσική υπόκρουση του γνωστού τραγουδιού El Necio του Σίλβιο Ροντρίγκες. Ένα ακόμα βίντεο με συρραφή άλλων 90 φωτογραφιών του Φιντέλ με ηγέτες χωρών του τρίτου κόσμου προβλήθηκε ενώ ακουγόταν το Cuando te encontré των Σίλβιο Ροντρίγκες και Πάμπλο Μιλανές.

Μέσα στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το περιοδικό Cuba Socialista, μια έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κούβας, αφιερωμένη στη θεωρητική και πολιτική σκέψη της σημερινής Κούβας. Πρόκειται για μια έκδοση που βγήκε στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης και είχε σύμβουλους σύνταξης την αφρόκρεμα της πολιτικής διανόησης της εποχής, ανάμεσα  τους και τον ίδιο το Φιντέλ.

«Το Cuba Socialista θα ξαναγεννηθεί για τέταρτη φορά και με διαφορετική μορφή, καθώς θα γίνει μια πολύ μεγαλύτερη έκδοση. Θα έχει 100 σελίδες περισσότερες από πριν, που θα περιλαμβάνουν όλη την τροφή για σκέψη. Όχι μόνο ακαδημαϊκά κείμενα, αλλά και ποίηση, σκίτσα, φωτογραφίες, δοκίμια, επιστολές, κάθε είδος υλικού», εξήγησε ο Ενρίκε Ουμπιέτα, διευθυντής σύνταξης.

«Θέλουμε το Cuba Socialista  να γίνει ένας χώρος διαλόγου της κουβανικής κοινωνίας του σήμερα. Το Κόμμα θέλει να προάγει αυτό το διάλογο που είναι τόσο απαραίτητος για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο διακεκριμένος διανοούμενος, αναγνωρισμένος για τη διεύθυνση του πολιτιστικού περιοδικού La Calle del Medio.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του περιοδικού μπορεί να βρει κανείς ο,τι καλύτερο από την επαναστατική κουβανική σκέψη από τος αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από τον Χοσέ Μαρία Ερέδια στα πρώτου του ποιήματα για την ανεξαρτησία, επιστολές του Αντόνιο Μασέο και του Μάξιμο Γκόμες, ιδρυτικά κείμενα του Μαρτί, μέχρι μια συλλογή των ιδεών του Φιντέλ. Γίνεται μια πρόσκληση σε διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις και τα πρωταρχικά καθήκοντα που αντιμετωπίζει η Κουβανική Επανάσταση, υπό τις σημερινές συνθήκες.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης υπενθύμισε στους παριστάμενους ότι το επόμενο έτος η OSPAAAL θα γιορτάσει την 50η επέτειο, με την ευκαιρία της οποίας θα ετοιμαστεί ένα ημερολόγιο του 2017 αφιερωμένο στον Τσε, με 12 φωτογραφίες του επαναστάτη ηγέτη.
Ο Φελιού ανήγγειλε επίσης την επικείμενη έκδοση του βιβλίου Canto épico a la ternnura (Επικό τραγούδι στην τρυφερότητα), με 100 τραγούδια για τον Τσε από δημιουργούς ισπανόφωνων χωρών, καθώς και το ψηφιακό βιβλίο «Ο Φιντέλ στις σελίδες του περιοδικού Tricontinental», σημαντικό ντοκουμέντο της σχέσης του Φιντέλ με αυτή την οργάνωση αλληλεγγύης προς τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Συνολικά, οπτικοακουστικά αφιερώματα, φωτογραφίες, ένα περιοδικό, και μια πρόποση, ήταν τα δώρα της OSPAAAL στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης για τα 90 του γενέθλια, που συμπληρώνονται το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Ακολουθούν φωτό από την εκδήλωση και τα δύο βίντεο που προβλήθηκαν.

 




Foto: María del Carmen Ramón/ Cubadebate