Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Bενεζουέλα: Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) για το ανακλητικό δημοψήφισμα

Πηγή: www.psuv.org.ve/

H πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, δήλωσε χθες (Τρίτη, 9/8/2016) ότι η Εκλογική Εξουσία της χώρας έχει συνταγματική υποχρέωση να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των πλευρών που επιζητούν την πραγματοποίηση του ανακλητικού δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο.
Επεσήμανε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, πρέπει μα πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την διασφάλιση της πραγματοποίησης, της ίδιας της διαδικασίας, της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων του λαού.  "Το CNE έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, εκείνων που θέλουν, που δεν θέλουν, και του ίδιου του λειτουργού που επιδιώκεται η ανάκληση , είπε. 
Eξήγησε ότι όλοι οι εκλεγμένοι -και οι δικαστές- μπορούν να ανακληθούν και για να γίνει αυτό απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:


  • Να έχει παρέλθει ο μισός χρόνος της θητείας του εκλεγμένου λειτουργού.
  • Να το ζητήσει πάνω από το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του αντίστοιχου εκλογικού σώματος.
  • Να λάβει η πρόταση της ανάκλησης περισσότερους ψήφους από όσες έλαβε όταν εκλέχτηκε ο αντίστοιχος λειτουργός.
  • Να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία πάνω από το 25% του εγγεγραμμένου εκλογικού σώματος.

Σημείωσε ότι αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος και είναι πολύ διαφορετικές αυτές ενός δημοψηφίσματος ανάκλησης, από αυτές ενός δημοψηφίσματος έγκρισης.

Τόνισε επιπλέον, ότι το Σύνταγμα προβλέπει τέσσερις τύπους δημοψηφίσματος, για τους οποίους καθιερώνει ανάλογα με την φύση τους, διαφορετικούς μηχανισμούς προστασίας για την συμμετοχή και την ασφάλεια των πολιτών, δηλώνοντας ότι μια ομάδα ερευνητών εργάζεται για να φτάσει αυτή η γνώση σχετικά με το ανακλητικό δημοψήφισμα σε όλη τη χώρα.

Εξήγησε επίσης ότι αυτοί οι ερευνητές αποτελούνται από οργανισμούς, φορείς, προσωπικότητες, ακαδημαϊκές και λαϊκές ενώσεις που συνδέονται με τις δραστηριότητες του CNE.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες πάνω από 80 μέλη (των οργάνων) της Λαϊκής Εξουσίας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα εκλογών. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη των Εθνικών Μπολιβαριανών Ένοπλων Δυνάμεων (FANB) και υπουργοί.