Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Η Βενεζουέλα καταγγέλει την ανανέωση των κυρώσεων από το κονγκρέσο των ΗΠΑ

Πηγή: Cubadebate

Με ανακοινωθέν που εξέδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάσει την έγκριση στο κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της επέκτασης των μονομερών και παράνομων κυρώσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και που οι ΗΠΑ διατηρούν εις βάρος της Βενεζουέλας.

"Δε θα είναι οι αυτοκρατορικές προθέσεις που περιέχονται σε παράνομες κυρώσεις αυτές που θα βγαλουν τη χώρα από το δρόμο που την έβαλε ο λαός της, κάνοντας χρήσης της κυριαρχίας τους, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας".


Σύμφωνα με το κείμενο, η επιβολή των μονομερών κυρώσεων αποδεικνύει τη διγλωσσία των ΗΠΑ, που λένε από τη μία ότι είναι υπέρ του διαλόγου και από την άλλη δεν σέβονται τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας. Γι' αυτό ζητά από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και στόχους της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, και να μην επικυρώσει αυτό το νόμο που είναι κατά του πολυμερούς συστήματος.

Επίσης, του ζητά να καταργήσει το εκτελεστικό του διάταγμα, μιας και ο ίδιος ο Ομπάμα έχει παραδεχτεί δημόσια ότι η Βενεζουέλα δεν αντιπροσωπεύει καμια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Ο Λαός και η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας επαναλαμβάνουν την εμπιστοσύνη τους στους νόμιμους θεσμούς, και καταδικάζουν οποιαδήποτε προσπάθεια μη αναγνώρισης ή τρομοκράτησής τους".