Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Σχεδόν 30.000 εξαφανισμένοι στο Μεξικό από το 2006

Πηγή: Telesur

Η Μεξικανική Επιτροπή Άμυνας και Προώθησης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (CMDPDH) ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το Εθνικό Μητρώο Προσώπων Απολεσθέντων ή Εξαφανισμένων απαρριθμεί περισσότερα από 28.161 άτομα στο Μεξικό, από το 2006 όταν ξεκίνησε ο λεγόμενος "Πόλεμος κατά του Εμπορίου Ναρκωτικών".

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι στο Μεξικό δεν υπάρχουν έρευνες αφιερωμένες στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με θύματα βίαιων εξαφανίσεων και το πλαίσιο που λαμβάνει χώρα αυτό το έγκλημα, γεγονός που εμποδίζει τις θεσμούς να αντιμετωπίσουν και να κάνουν το καθήκον τους από άποψη δικαιοσύνης.




Η οργάνωση ξεκίνησε την καμπάνια No Olvidamos (Δεν Ξεχνάμε), που θα διαρκέσει τρεις μήνες και λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πληροφορήσει σχετικά με τις προσεγγίσεις και τις συνέπειες της βίαιης εξαφάνισης στο Μεξικό, λαμβάνοντας υπόψη τη συστηματική ατιμωρησία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος στο Μεξικό του Γραφείου της Ύπατης Αμνηστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιαν Γιάραμπ, δήλωσε ότι οι ανεπαρκείς ενέργειες της κυβέρνησης του Μεξικού για να αντιμετωπίσει τις βίαιες εξαφανίσεις έχουν αποτύχει.

Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν κάνει πάνω από 200 συστάσεις στο Μεξικό σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρόλα αυτά "η εξαφάνιση ατόμων έχει γίνει σ' αυτή τη χώρα μια κατάσταση προφανώς φυσιολογική για πολλούς θεσμούς".