Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης Κολομβίας και FARC στην Αβάνα

Juan Manuel Santos - Raúl Castro - Timoleón Jiménez
Πηγή: Cubadebate

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) υπέγραψαν την προηγούμενη Πέμπτη στην Αβάνα συμφωνία που προετοιμάζει το τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης στην Κολομβία, και περιλαμβάνει αμοιβαία και οριστική κατάπαυση πυρός, παράδοση όπλων, εγγυήσεις ασφαλείας και μηχανισμό προσυπογραφής των συμφωνιών ειρήνης.


Αφού υπεγράφη από τους διαπραγματευτές της κυβέρνησης, των ανταρτών και των εκπροσώπων των εγγυητριών και συνοδών χωρών, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, παρέδωσε το κείμενο στον κολομβιανό ομόλογό του, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και στον ηγέτη του FARC-EP, Τιμολεόν Χιμένες. Οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια κάτω από τα χειροκρότημα των παριστάμενων, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Το κείμενο που υπεγράφη την Πέμπτη είναι αποφασιστικό για το τέλος πέντε δεκαετιών σύγκρουσης και θεωρείται προθάλαμος της τελικής συμφωνίας ειρήνευσης ανάμεσα στα δύο μέρη. Η τελετή της υπογραφής έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα El Laguito στην Αβάνα, στον ίδιο χώρο όπου υπογράφηκαν και οι προηγούμενες συμφωνίες της διαδικασίας ειρήνευσης που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012.

Παρατίθενται χαρακτηριστικές φωτογραφίες.