Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μαδούρο προς Αλμάγρο: "Η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά!"

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σε αυστηρό μήνυμά του την Τρίτη, κατήγγειλε ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγρο, λειτουργεί έξω από τη φύση του αξιώματός του και έχει αποφασίσει να συμπλεύσει με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

«Η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά!», είπε ο Μαδούρο στον Αλμάγρο, ο οποίος ζήτησε χθες να εφαρμοστεί η Ενδοαμερικανική Δημοκρατική Χάρτα του ΟΑΚ εναντίον της Βενεζουέλας, ενέργεια που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί  ως πρώτο βήμα μιας ξένης επέμβασης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο Καράκας, ο πρόεδρος Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι στη χώρα του «κανείς δε θα εφαρμόσει καμία χάρτα». «Τη Βενεζουέλα τη σέβονται!», δήλωσε σε οργισμένο τόνο ο πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι «η Βενεζουέλα θα δώσει τη μάχη στον ΟΑΚ, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική γιατί ο λαός της θέλει ειρήνη, ηρεμία, εργασία, ευημερία και εθνική ενότητα». 

Το αίτημα του Αλμάγρο αποτελεί ένα βήμα χωρίς προηγούμενο που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επιθετικότητας κατά της χώρας της Νότιας Αμερικής. Σε έκθεση 132 σελίδων που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Αλμάγρο επικαλέστηκε το άρθρο 20 της Χάρτας για να ζητήσει σύγκληση του Διαρκούς Συμβουλίου των κρατών μελών μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου, προκείμενου «να παρακολουθήσουν την αλλαγή της συνταγματικής τάξεως και πώς αυτή επηρεάζει σοβαρά τη δημοκρατική τάξη της χώρας», όπως διατυπώνει το έγγραφο κατά υποκειμενικό τρόπο.

Ο αξιωματούχος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών τεκμηριώνει τη θέση του, περί υποτιθέμενης συνταγματικής εκτροπής, βασιζόμενος σε καταγγελίες της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, στην οποία μετά τις εκλογές του προηγούμενου Δεκεμβρίου έχει την πλειοψηφία η δεξιά αντιπολίτευση.

Με την ενεργοποίηση της Ενδοαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας θα άνοιγε μια διαδικασία συναντήσεων και ψηφοφοριών που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην προσωρινή αποβολή του κράτους μέλους και την αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής στον οργανισμό. Για να υλοποιηθεί αυτό απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 23 τουλάχιστον κρατών από τα 35 που συμμετέχουν στον ΟΑΚ.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, χαρακτήρισε την ενέργεια του Αλμάγρο «εκτός τόπου» και «χωρίς συναίνεση», καθώς δε συμβουλεύτηκε προηγουμένως τα κράτη μέλη ούτε το Διαρκές Συμβούλιο, όπως όφειλε. 

Επίσης, η γνωστή δημοσιογράφος Στέλλα Καλόνι από την Αργεντινή, κατέκρινε την ενέργεια του γραμματέα του ΟΑΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο Telesur ότι «ο ΟΑΚ ξαναγίνεται ένας οργανισμός πραξικοπημάτων όπως ήταν πάντα», και πρόσθεσε ότι δεν ενήργησε ανάλογα σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Βραζιλία όπου πραγματικά παραβιάζεται η συνταγματική τάξη, ούτε στο Μεξικό για τον πόλεμο κατά του ναρκοεμπορίου με χιλιάδες θύματα. Η Καλόνι κατέληξε ότι ο ΟΑΚ υπακούει στα συμφέροντα που πάντοτε υπάκουε, και απλά αναλαμβάνει πάλι το ρόλο του ως «υπουργείο αποικιών» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.