Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Άλλος ένας υπηρεσιακός υπουργός παραιτήθηκε στη Βραζιλία

Πηγή: Telesur

Άλλος ένας υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ παραιτήθηκε στη Βραζιλία. Πρόκειται για τον Fabiano Silveira, υπουργό Διαφάνειας, ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα κατόπιν διαρροής ηχογραφημένου υλικού που επιβεβαιώνει τη συνωμοσία της δεξιάς κατά της έρευνας για διαφθορά στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras.

Επίσημες πηγές επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο EFE ότι ο Σιλβέιρα έστειλε επιστολή στον προσωρινό πρόεδρο, Μισέλ Τεμέρ, στην οποία γράφει ότι παραιτείται «αμετάκλητα» από το αξίωμά του.

Ο Σιλβέιρα υπουργοποιήθηκε πριν 18 ημέρες από τον Τεμέρ ως νέος Yπουργός Διαφάνειας και Ελέγχου για να αναλάβει το φάκελο της υπόθεσης Petrobras.

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που μετέδοσε η Globo TV, ο Σιλβέιρα σύστησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο να παρθούν μέτρα για να εμποδιστεί η διερεύνηση και η πρόοδος της Επιχείρησης Lava Jato στην χώρα. Η πρόθεση ήταν οι πολιτικοί που έχουν συμμαχίσει με το Τεμέρ να εμποδίσουν την επιτυχία της επιχείρησης κατά της διαφθοράς.

Στη μαγνητοφώνηση ακούγεται ο Σιλβέιρα να συνομιλεί με τον Ρενάν Καλιέιρος, σημερινό πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερουσίας της Βραζιλίας, και τον Σέρζιο Ματσάντο, πρώην γερουσιαστή και πρώην πρόεδρο της εταιρίας Transpetro (θυγατρική μεταφορική εταιρία της Petrobras), και οι δύο αναμειγμένοι στο σκάνδαλο διαφθοράς της μεγάλης πετρελαϊκής.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση υπουργού στη Βραζιλία μέσα σε μια βδοιμάδα, καθώς στις 23 Μαϊου ο υπουργός Σχεδιασμού, Ρομέρο Ζουκά, παραιτήθηκε όταν κυκλοφόρησε ηχογράφηση στην οποία ακούγεται να συνωμοτεί για να προωθήσει την πολιτική δίκη κατά της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, με σκοπό να παρεμποδίσει την έρευνα για διαφθορά στην Petrobras.


Σχετικές αναρτήσεις:
Υπουργός της Βραζιλίας παραιτείται εξαιτίας πολιτικού σκανδάλου
Wikileaks: O Mίτσελ Τέμερ ήταν πληροφοριοδότης της CIA
Διαμαρτυρίες κατά του Μισέλ Τεμέρ στη Βραζιλία