Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα για την απελευθέρωση του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα

Πηγή: www.elnuevodia.com 

Νέα Υόρκη – Τριάντα εκλεγμένοι πορτορικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ομόφωνα να ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να θέσουν το αίτημα της απελευθέρωσης του πορτορικάνου πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπες Ριβέρα. “Κλαρίσα, ο μπαμπάς σου θα βρεθεί στην αγκαλιά σου φέτος. Θα περπατήσει στους δρόμους του Σαν Σεμπαστιάν και του Σικάγο αυτή τη χρονιά”, είπε στην κόρη του Λόπες Ριβέρα ο δημοκρατικός αντιπρόσωπος του Ιλινόις στο Κογκρέσο Λούις Γκουτιέρες, μπροστά σε δεκάδες πορτορικάνους ηγέτες που συναντήθηκαν στο Φέντεραλ Χολ της Γουόλ Στρίτ.

Με επικεφαλής τους πορτορικάνους αντιπροσώπους στο Κογκρέσο, Γκουτιέρες και Χοσέ Σεράνο (Νέα Υόρκη) και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Μελίσα Μάρκ Βιβερίτο, 30 εκλεγμένοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση μετά την δημιουργία τον περασμένο Οκτώβρη της ομάδας πορτορικάνων εκλεγμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνάντηση έγινε παράλληλα με τις δραστηριότητες της Συνόδου Κορυφής της Νέας Υόρκης, που συγκαλείται από το Κέντρο Πορτορικανικών Σπουδών και θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και Υγείας του Κολεγίου Χάντερ, που εδρεύει στην άλλη πλευρά της πόλης, στο παλιό Πόρτο Ρίκο του Χάρλεμ.

Στην συνάντηση στο Φέντεραλ Χολ στην καρδιά της Γουόλ Στριτ, όπου ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 1789, παραβρέθηκαν βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι από Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Οχάιο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Μασαχουσέτη και Ιλινόις. Στην ομάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μάρκο Κρέσπο, Γουστάβο Ριβέρα και Χοσέ Σεράνο (υιός) από την Νέα Υόρκη, ο Βίκτορ Τόρες από την Φλόριντα, Μίνιε Γκονζάλες από το Κονέκτικατ και Άνχελ Κρουζ από την Πενσιλβάνια.

Ανεξάρτητα από το παραπάνω, η Εθνική Πορτορικάνικη Ατζέντα, που περιλαμβάνει εκτός από τους εκλεγμένους αξιωματούχους πενήντα οργανώσεις της διασποράς, συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν το αίτημα της απελευθέρωσης του Λόπες Ριβιέρα.

Ο εβδομηντατριάχρονος σήμερα Λόπες Ριβιέρα, στις 29 Μαίου συμπληρώνει 35 χρόνια στις βορειοαμερικάνικες φυλακές, από το 1981 που καταδικάστηκε για στάση και άλλες κατηγορίες λόγω της συμμετοχής του στην παράνομη οργάνωση για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης" (FALN).

Θεωρώντας ότι η ποινή είναι υπερβολική, η ηγεσία όλων των πολιτικών κομμάτων του Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης Αλεχάνδρο Γκαρσία Παδίγια, η νομοθετική εξουσία του Πουέρτο Ρίκο, θρησκευτικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί ηγέτες υποστηρίζουν το αίτημα προς τον πρόεδρο Ομπάμα να δώσει χάρη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για την απελευθέρωση του Λόπες Ριβέρα, θα γίνει μια συναυλία στην Ουάσινγκτον και μια κινητοποίηση στο πάρκο Λαφαγιέτ μπροστά στον Λευκό Οίκο την Σεπτέμβρη. “Είναι το πρώτο συγκεκριμένο πράγμα που οι εκλεγμένοι είμαστε σύμφωνοι”, δήλωσε ο Γκουτιέρες, επιδεικνύοντας στο Κονγκρέσο και τον Λευκό Οίκο ότι η αποικιακή κατάσταση του Πουέρτο Ρίκο, κάνει ακόμα πιο παράλογη την συνέχιση της παραμονής στη φυλακή του Λόπες Ριβιέρα.