Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βράδυ του Σαββάτου το Εκουαδόρ, με πάνω από 280 νεκρούς και 2.500 τραυματίες, κυρίως στις ΒΔ επαρχίες Εσμεράνδα και Μανάμπι.

Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, σε μήνυμά του τη Δευτέρα, έκανε λόγο για 272 εξακριβωμένους θανάτους, ενώ συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων και τον κύριο σεισμό έχουν ακολουθήσει πάνω από 200 μετασεισμοί.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο λαός του Ισημερινού θα ξεπεράσει την τραγωδία που χτύπησε τη χώρα, λέγοντας ότι το μόνο που δεν μπορεί να ανακτηθεί είναι τα θύματα της φυσικής καταστροφής.

Πρόσθεσε ακόμα ότι παρά την μεγάλη ένταση του σεισμού, αφού πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό από το 1949, οι υλικές ζημιές είναι ελάχιστες.

Από τους πρώτους ηγέτες που έστειλε μήνυμα συλληπητηρίων και συμπαράστασης προς τις οικογένειας των θυμάτων ήταν ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, διαμηνύοντας στον ομόλογό του ότι πάντα μπορεί να υπολογίζει στη συνεργασία της Κούβας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και 3 μέλη της ιατρικής αποστολής της Κούβας στο Εκουαδόρ, τα οποία εγκλωβίστηκαν σε κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Πεδερνάλες της επαρχίας Μανάμπι. Πρόκειται για τους γιατρούς Μπάρμπαρα Καριδάδ Κρους Ρουίς, 46 ετών, τον Λεονάρντο Ορτίς Εστράδα, 53 ετών, και τον Έρικ Ομάρ Πέρες ντε Αλέχο Κεσάδα, 41 ετών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι τα υπόλοιπα 742 νέλη της ιατρικής μπριγάδας στο χώρα είναι καλά στην υγεία τους και 59 από αυτά βρίσκονται στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή, συμμετέχοντας στις προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψης των θυμάτων.