Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Xοσέ Μουχίκα: Eίδα ένα Φιντέλ εύστροφο, ευδιάθετο και αφοσιωμένο

Πηγή: Radiorebelde.cu

“Είμαι ένας ελεύθερος σκοπευτής ιδεών”, δήλωσε στο Radio Cubana, o πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου (29/1) σε δημοσιογράφους του κουβανικού τύπου και του διεθνούς καναλιού Telesur, στους οποίους αφηγήθηκε ότι είδε έναν Φιντέλ εύστροφο, ευδιάθετο και αφοσιωμένο.

Ο Μουχίκα βρέθηκε στην Αβάνα για να συμμετάσχει στη 2η Διεθνή Διάσκεψη “Με όλους για το καλό όλων” και είχε μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον κουβανικό τύπο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο είναι καλά και εξέφρασε την ανησυχία του για τον ιό Zika και τους διάφορους τρόπους μετάδοσής του στην αμερικάνικη ήπειρο.


“Ήταν μια συνάντηση που κράτησε αρκετά και συζητήσαμε άπειρα πράγματα, θυμόταν εξαιρετικά την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει. Τον είδα καλύτερα από την προηγούμενη φορά, πάντα σπινθηροβόλος και με πολύπλευρες ανησυχίες”, σημείωσε.

Ο Μουχίκα συναντήθηκε στην Αβάνα με τους ηγέτες του αντάρτικου της Κολομβίας, σαν προσωπική συμβολή στην Ειρήνη, και επεσήμανε ότι η παραστρατιωτική δράση είναι ένα συστατικό της ιστορίας της Κολομβίας και εκτίμησε ως πολύ ώριμη τη θέση των FARC-EP και της κυβέρνησης της Κολομβίας, να φέρουν την ειρήνη σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

“Σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, πεθαίνουν λιγότεροι στρατιώτες και περισσότεροι πολίτες, αυτό προκύπτει αν συγκρίνουμε τους μεγάλους πολέμους”, τόνισε ο ουρουγουανός πολιτικός επιβεβαιώνοντας την πολιτική θέληση για την αναζήτηση της ειρήνης.

“Θέλω να καλλιεργήσω κάποιες ιδέες, να παλέψω για κάποιες ιδέες, που είναι απλές. Η ζωή είναι μικρή, και το μεγάλο θαύμα που έχουμε είναι η ζωή και αν πας με το χρήμα, μπορείς να αγοράσεις κάθε πράγμα, εκτός από χρόνια ζωής. Δεν υπάρχει ένα σουπερμάρκετ που σου πουλάει χρόνια ζωής, επομένως πρέπει να δουλέψεις για να ζήσεις”, επεσήμανε ο παλιός μαχητής και πολιτικός της Ουρουγουάης, στη συζήτηση με δημοσιογράφους κουβανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.