Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Αποστολή οπλικού συστήματος κατασκευής ΗΠΑ στην Κούβα κατά... λάθος (!)

Πηγή: Radioreloj.cu

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Τον Ιούνιο του 2014 έφτασε στην Αβάνα, μέσω πτήσης από το Παρίσι, εμπορικό φορτίο, το οποίο αφού επιθεωρήθηκε από τις αρχές του Γενικού Τελωνείου, βρέθηκε ότι πρόκειται για πύραυλο με αυτοκατευθυνόμενη κεφαλή λέιζερ με την κωδική ονομασία AGM 114 "Hellfire".

Ο πύραυλος αυτός έφτασε στην Κούβα από λάθος ή κακούς χειρισμούς στην χώρα προέλευσης. Για τις κουβανικές αρχές ήταν ανησυχητική η άφιξη στη χώρα ενός οπλικού συστήματος κατασκευής ΗΠΑ, που δεν ήταν δηλωμένο ως τέτοιο στην ένδειξη φορτίου του αεροσκάφους που το μετέφερε.


Το πολεμικό υλικό διατηρήθηκε και φυλάχθηκε όπως άρμοζε. Αμέσως μόλις η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση της Κούβας ότι ένας εκπαιδευτικός πύραυλος, που ανήκε στην εταιρία Lockheed Martin, είχε σταλεί στη χώρα μας κατά λάθος και εξέφρασε το ενδιαφέρον της να το ανακτήσει, η Κούβα απάντησε ότι θα το επιστρέψει και ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανάμεσα στα δύο μέρη για να δρομολογηθεί η επιστροφή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, μια ομάδα ειδικών της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης και της προαναφερόμενης εταιρίας ταξίδεψε στην Κούβα για να επιθεωρήσει την κατάσταση του φορτίου. Στις 13 Φεβρουαρίου 2016 οι ειδικοί επέστρεψαν στις ΗΠΑ με το πυραυλικό σύστημα.

Η Κούβα ενήργησε με σοβαρότητα και διαφάνεια, και συνεργάστηκε για την έρευση ικανοποιητικής λύσης για το γεγονός.