Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η Κούβα δοκιμάζει δωρεάν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Πηγή: telesur

Το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της Κούβας ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν απ' αυτή την ασθένεια στο νησί.

Σύμφωνα με κουβανούς ειδικούς, πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία, μοναδική στον κόσμο, η οποία βασικά πετυχαίνει να σταματά την πρόοδο της πάθησης, χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.



"Τα αποτελέσματα του εμβολίου δίνουν παράταση ζωής στους ασθενείς, δεν εξουδετερώνεται ο όγκος αλλά σταματά η ανάπτυξη του, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν περισσότερο και, πάνω απ' όλα, με μια καλή ποιότητα ζωής γιατί η τοξικότητά του είναι ελάχιστη", διαβεβαιώνει o επισήμονας Άρλε Ντίας.

Αν και προβλέπεται ότι το εμβόλιο αυτό θα παραχθεί εμπορικά σύντομα, ο οικονομικός αποκλεισμός που διατηρούν οι ΗΠΑ κατά τις Κούβας, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο ώστε να εποφεληθούν και ασθενείς άλλων χωρών.

"Για την ώρα, το μόνο που έχουμε κάνει είναι να υπογράψουμε σύμβαση εμπιστευτικότητας με ένα κέντρο έρευνας από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουμε ν' ανταλλάσουμε πληροφορίες. Απ' αυτό το σημείο, μελλοντικά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε δοκιμές πρώτης φάσης, δοκιμές αποτελεσματικότητας", εξήγησε ο Ντίας.

Για την ώρα οι κουβανοί έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο μέσω των νοσοκομείων τους, ενώ για την περίπτωση των ξένων πολιτών, πρέπει πρώτα να ενταχθούν στο κουβανικό σύστημα υγείας, και μετά να πληρώσουν ένα λογικό ποσό για να συμμετέχουν στη θεραπεία. Μόνο κουβανοί γιατροί έχουν έγκριση για να χορηγήσουν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα είναι μοναδικό στον κόσμο και πολύ πρωτοποριακό. Βασικά δρα πάνω σ' ένα μόριο εξαιρετικά αναπτυγμένο στους όγκους, μέσω του οποίου ενεργοποιεί μια ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του όγκου. Το εμβόλιο αναστέλει την ανάπτυξη του όγκου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σχετικές αναρτήσεις:
Το κουβανικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να βοηθήσει βορειοαμερικανούς ασθενείς
Το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα από το Νησί της Ελπίδας