Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Θα αυξηθεί η ανεργία στη Λατινική Αμερική

Πηγή: Granma

Σαντιάγκο – Χιλή – Η Οικονομική Επιτροπή για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Cepal) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (OIT) ανακοίνωσαν ότι ο δείκτης της ανεργίας στην περιοχή θα είναι στο τέλος του 2015 6,6%, που σημαίνει μία αύξηση έξι δεκαδικών μονάδων σε σχέση με το 6% του περασμένου χρόνου.


Σύμφωνα με την έκθεση Εργασιακή κατάσταση πραγμάτων στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στη δυσμενή περιφερειακή οικονομία που εκτιμάται ότι θα έχει μία συρρίκνωση -0,3%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Cepal, γεγονός που θα προκαλούσε μία επίμονη εξασθένηση στην προσφορά μισθωτής εργασίας.

Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν το ποσοστό της απασχόλησης κατέγραψε μία νέα πτώση σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου. Ο μέσος όρος του ποσοστού της ανεργίας ανέβηκε στο 6,5% τους πρώτους μήνες του χρόνου, σε σχέση με το 6,2% της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Cepal και της ΟΙΤ από τη σημερινή μακροοικονομική εργασιακή τάση, θα μπορούσε να αναμένεται ότι σε πολλές χώρες θα αναδυθεί ένα μεγάλο κομμάτι ανεπίσημης εργασίας, κυρίως αυτοαπασχόλησης, για να αντιμετωπιστεί μερικά η έλλειψη ευκαιριών για παραγωγική και ποιοτική εργασία.

Έτσι, “η σημερινή περιφερειακή τάση επιβράδυνσης της οικονομίας είναι ανησυχητική και ήδη περιορίζει το χώρο για την πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, δύο σημαντικά επιτεύγματα της περιοχής από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας”, σημειώνει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Γιαυτό το λόγο, πρέπει να ενθαρρύνουμε την επένδυση που θα κατευθύνεται σε μια δομική αλλαγή που θα οδηγεί σε δυναμική οικονομικής ανάπτυξης στο μονοπάτι της αύξησης της παραγωγικότητας, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης η Αλίσια Μπάρκενα, εκτελεστική γραμματέας της Cepal.

(Σημ: Το άρθρο γράφηκε Νοέμβριο του 2015)