Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

2η Διεθνής Συνάντηση “Xοσέ Μαρτί” στην Αβάνα, 25-28 Γενάρη 2016

Πηγές: Granma, Juventud Rebelde

Η 2η Διεθνής Συνάντηση “Με όλους για το καλό όλων”, που οργανώνεται από το “Πρόγραμμα Χοσέ Μαρτί για την Διεθνή Αλληλεγγύη” της UNESCO, θα συγκληθεί από τις 25 έως τις 28 Γενάρη 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας και έχει  στόχο την προβολή και συνειδητοποίηση  της προοπτικής Μαρτί   για τα σύγχρονα προβλήματα  στον πληθυσμό όλου του πλανήτη.


Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 13/1 στην Αβάνα ο Έκτωρ Ερνάντες Πάρδο, υποδιευθυντής του κουβανικού  “Προγράμματος Μαρτί”, τόνισε ότι η συνάντηση θα έχει ως κύριο θέμα την προώθηση και συστηματοποίηση του διαλόγου ανάμεσα σε διανοούμενους και ακτιβιστές με κοινές ανησυχίες μπροστά στην παγκόσμια κρίση και του κινδύνου που αυτή αντιπροσωπεύει για το μέλλον του ανθρώπινου είδους. Οι ιδέες και η ηθική του Εθνικού Ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, θα είναι το κέντρο του διαλόγου και της ανάλυσης, που έχει στόχο την προώθηση λύσεων στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσω της μελέτης της σκέψης και των ιδεών του Μαρτί.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 400 αντιπρόσωποι από 44 χώρες και 200 από την Κούβα. Θα παρουσιαστούν πάνω από 175 παρεμβάσεις στο φόρουμ που θα συγκληθεί  κατά θεματικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Πάνελ και θα κλείσει σε Ολομέλεια για τη διατύπωση της Τελικής Διακήρυξης.

Παράλληλα με τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το “Φόρουμ Νεολαίας Μαρτί” που θα προσεγγίσει τα θέματα της συνάντησης από την οπτική της νέας γενιάς. Όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του κουβανικού “Νεολαιίστικου Κινήματος Μαρτί”, Γιουσουάμ Παλάσιος Ορτέγκα, σε αυτό το φόρουμ που θα συμμετέχουν όλες οι νεολαιίστικες φοιτητικές, μαθητικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας, αναμένονται επίσης αντιπροσωπείες νεολαίας από το Μεξικό, την Βραζιλία, τον Παναμά και άλλες χώρες.

Κατά τη συνάντηση θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Χοσέ Μαρτί της UNESCO, καθώς και το βραβείο του κουβανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διάφορες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο νησί στα πλαίσια της διεθνούς αυτής συνάντησης, ανάμεσα σε αυτές στην ετήσια πορεία που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Φοιτητών Κούβας (FEU) στην φυλακή του Μαρτί στην Αβάνα, στις 27 Γενάρη.


Σχετική ανάρτηση:
Πρόσκληση για τη 2η Διεθνή Διάσκεψη "Με όλους και για το καλό όλων" (Αβάνα 25-28 Γενάρη)