Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Κούβα: Nεολαίστικες Τεχνικές Μπριγάδες (BTJ)

Πηγή: Juventud Rebelde

Περίπου 90.000 μέλη των Νεολαιίστικων Τεχνικών Μπριγάδων (Brigadas Técnicas Juveniles) σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν μια υψηλού επίπεδου προσφορά στην οικονομική  και κοινωνική ανάπτυξη, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο  Εθνικός Γραμματέας των BTJ,  Ρίγκμαν Ροντρίγκες Γκουτιέρες, σε συνάντηση των Μπριγάδων της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο, θέλουμε να καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσει η νεολαία σε διάφορους κοινωνικούς τομείς, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της χώρας και τις ιδιαιτερότητες της τελειοποίησης του οικονομικού μοντέλου, μέσω της υλοποίησης των Κατευθυντήριων Γραμμών που αποφασίστηκαν στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος, και αποτελούν προτεραιότητα για τα μέλη των BTJ.


Έτσι, τα περίπου 90.000 μέλη των μπριγάδων σε όλο το νησί,  δουλεύουν με στόχο την ισχυροποίηση και αναζωογόνηση του νεολαιίστικου κινήματος, οργανωμένοι και λειτουργώντας  με  βάση τις οικονομικές προτεραιότητες των περιοχών τους για την ανάπτυξη της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνικής.

Ανάμεσα στις βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούν σήμερα, είναι η  πραγματοποίηση εκθέσεων για την τοπική και κοινοτική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή,  δράσεις που οργανώνονται μαζί με το Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Citma) και του Κέντρου Τοπικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης (Cede) του υπουργείου.

Αυτές οι τοπικές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι πως να παρέμβουν στις τοπικές στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης και να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές αρχές  ώστε να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προτεραιότητες και να πρωταγωνιστήσουν στις αντίστοιχες δράσεις όπως  η παραγωγή τροφίμων και η βελτίωση της ζωής σε κοινότητες με δύσκολη πρόσβαση, σύμφωνα με την δυναμικότητα κάθε περιοχής.

Οι  διευθύνσεις των BTJ σε κάθε επαρχία εργάζονται για την ισχυροποίηση της λειτουργίας τους στον τεχνικό τομέα, πράγμα αποφασιστικό για την  πρόοδο σε συνδυασμό με την επιστήμη.