Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση του ICAP στο CIJAM

Fernando González - Kenia Serrano


Στις γνωστές μας εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κάμπινγκ “Χούλιο Αντόνιο Μέγια” (CIJAM) στο χωριό Γκουαγιαβάλ, του δήμου Καϊμίτο στην επαρχία Αρτεμίσα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Fogata de la Amistad” (Φωτιά της Φιλίας) από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), στις 18 Δεκέμβρη 2015, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου (17/12/2014) από την επιστροφή στην Κούβα των Πέντε κουβανών Ηρώων  και την έναρξη διαπραγματεύσεων  για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ  Κούβας – ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μίλησαν ο Φερνάντο Γκονζάλες, Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας (ένας από τους Πέντε) και αντιπρόεδρος του ICAP, και η Κένια Σεράνο, πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών. Συμμετείχε επίσης ο Μπλάντε Νζιμάντε, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κούβα.


Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις της Παλαιστίνης, του Βιετνάμ, του Λάος κ.α. Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες  ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στην Κούβα. Από κουβανικής πλευράς εκτός από τους φίλους μας του ICAP, η οργάνωση της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της Κούβας, μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής και φυσικά, σύσσωμο το προσωπικό του κάμπινγκ.

Από ελληνικής πλευράς είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε οι, Λουκία Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Γονατάς και Ηλίας Δρακόπουλος , εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί”, το δίκτυο bloggers “La Red Solid@ria Griegaκαι τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας Καλαμάτας “Venceremos”.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με  χαιρετισμό από τον Φερνάντο Γκονζάλες, ο οποίος σημείωσε ότι απ όταν γύρισε στην Κούβα και εργάζεται στο ICAP, πάντα νοιώθει την ανάγκη σε τέτοιες εκδηλώσεις, να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά το πολύμορφο και πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, για τη δράση που ανέπτυξε για την απελευθέρωση τους.
 Η Κένια Σεράνο ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην συνάντηση και τόνισε ότι η Κούβα πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των λαών που χτυπιούνται από τον ιμπεριαλισμό, είτε βρίσκονται στην Λατινική Αμερική, είτε στην Αφρική ή την Ασία, είτε στην Ευρώπη. Επεσήμανε τον ηρωικό αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και των Σαχαράουι και σημείωσε την ανάγκη αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, την ανάγκη έντασης του αγώνα για την απελευθέρωση των Πουερτορικανών πολιτικών κρατούμενων που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και τόνισε ότι ο αγώνας της Κούβας για την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή του Γκουαντάναμο συνεχίζεται αμείωτα.

Μετά τις ομιλίες άναψε “η φωτιά της φιλίας” και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τοπικά σχήματα του γειτονικού Καϊμίτο και εξαντλητικός χορός για αρκετές ώρες.  

Οι πρεσβείες και οι κοινότητες των ξένων φοιτητών, είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά φαγητά της κάθε χώρας και βεβαίως, το προσωπικό του κάμπινγκ είχε ετοιμάσει το γνωστό ψητό γουρουνόπουλο και τα υπόλοιπα  παραδοσιακά κουβανικά εδέσματα, με μπόλικο ρούμι και μπύρα.

Βαγγέλης Γονατάς