Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα του Φιντέλ στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο


Πηγή: Juventud Rebelde

Αγαπητέ Νικολάς,

Ταυτίζομαι με την ομόφωνη γνώμη όσων σε έχουν συγχαρεί για το λαμπρό και γενναίο λόγο σου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία της κάλπης.

Στην ιστορία του κόσμου, το πιο υψηλό επίπεδο πολιτικής δόξας που μπορούσε να φτάσει ένας επαναστάτης αντιστοιχεί στον ξακουστό βενεζολάνο μαχητή και Απελευθερωτή της Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ, του οποίου το όνομα δεν ανήκει μόνο σ' αυτή την αδερφή χώρα, αλλά σε όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Άλλος βενεζολάνος επώνυμος αγνής προέλευσης, ο Ούγκο Τσάβες, τον κατάλαβε, θαύμασε και πολέμησε για τους ιδέες του ως το τελευταίο λεπτό της ζωής του. Από παιδί, όταν παρακολουθούσε το δημοτικό σχολείο, στην πατρίδα όπου οι φτωχοί κληρονόμοι του Μπολίβαρ έπρεπε επίσης να δουλέψουν για να βοηθήσουν τα οικονομικά της οικογένειας, αναπτύχθηκε το πνεύμα στο οποίο σφυριλατήθηκε ο Απελευθερωτής της Αμερικής.

Τα εκατομμύρια παιδιών και νέων που πηγαίνουν τώρα στη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη αλυσίδα δημόσιων σχολείων στον κόσμο είναι από τη Βενεζουέλα. Παρόμοια θα μπορούσε να πει κανείς για το δίκτυο κέντρων ιατρικής περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας ενός λαού γενναίου, αλλά φτωχευμένου εξαιτίας των αιώνων λεηλασίας εκ μέρους της ισπανικής μητρόπολης, κι αργότερα από τις μεγάλες πολυεθνικές που έβγαζαν από τα σπλάχνα της, εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια, το καλύτερο από το τεράστιο απόθεμα πετρελαίου με το οποίο η φύση προίκισε αυτή τη χώρα. 

Η ιστορία οφείλει ακόμα να σημειώσει ότι οι εργάτες υπάρχουν και είναι αυτοί που κάνουν εφικτή την απόλαυση των πιο θρεπτικών τροφίμων, των φαρμάκων, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της κατοικίας και της αλληλεγγύης στον κόσμο. Μπορείτε επίσης, αν το επιθυμείτε, να ρωτήσετε την ολιγαρχία: Τα ξέρουν όλα αυτά;

Οι κουβανοί επαναστάτες - σε λίγα μίλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πάντα ονειρεύονταν να καθυποτάξουν την Κούβα για να τη μετατρέψουν σε ένα υβρίδιο καζίνο και πορνείου, ως τρόπο ζωής για τα παιδιά του Χοσέ Μαρτί - δεν θα παραιτηθούν ποτέ από την πλήρη ανεξαρτησία τους και από το απόλυτο σεβασμό της αξιοπρέπειας τους. Είμαι σίγουρος ότι μόνο με την ειρήνη για όλους τους λαούς της Γης και το δικαίωμα κοινής ιδιοκτησίας των φυσικών πόρων του πλανήτη, καθώς και των επιστημών και τεχνολογιών που δημιουργήθηκαν από το ανθρώπινο είδος προς όφελος όλων των κατοίκων του, μπορεί να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή στη Γη. Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει τον δρόμο της από τα μονοπάτια της εκμετάλλευσης και συνεχίσει η λεηλασία των πηγών από τις πολυεθνικές και τις ιμπεριαλιστικές τράπεζες, οι εκπρόσωποι των κρατών που συναντήθηκαν στο Παρίσι, θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχει ασφάλεια σήμερα για κανέναν. Εννιά είναι τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα, ένα απ' αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτόξευσαν δύο βόμβες που σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μόνο τρεις μέρες, και προκάλεσαν βλάβες σωματικές και ψυχικές σε εκατομμύρια ανυπεράσπιστα άτομα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες  τα προβλήματα του κόσμου, γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν τους τρομερούς πολέμους που τους επέβαλε ο τυφλός εγωισμός του φασισμού. Δεν έχω αμφιβολίες ότι από την ιστορική παράδοση τους και την ίδια τους την επαναστατική εμπειρία θα καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να αποφύγουν ένα πόλεμο και να συνεισφέρουν στην ειρηνική ανάπτυξη της Βενεζουέλας, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Αδερφικά,

Φιντέλ Κάστρο Ρους

10 Δεκεμβρίου 2015