Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το Βραβείο “Αστέρι Μαρτί” στον Φιντέλ Κάστρο

Πηγή: Radiorebelde.cu

Η γραμματεία του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Αθλητισμό (SNTECD) της Κούβας, απένειμε το Βραβείο “Αστέρι Μαρτί” στον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο για την πορεία του ως μεγάλος κουβανός παιδαγωγός, παράδειγμα για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Ισμαήλ Ντουγέτ, γενικός γραμματέας του SNTECD παρέδωσε το βραβείο στον Μιγκέλ Nτίαζ-Κάνελ Βερμούδες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και Πρώτο Αντιπρόεδρο των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, ο οποίος θα το παραδώσει στον Comandante en Jeje. Στην Πρώτη Συνδιάσκεψη που συγκλήθηκε στις 5 Δεκέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, η Γερτρούδις Σιμόν Πινέδα, στο όνομα των 400 χιλιάδων μελών, δήλωσε ότι ο Φιντέλ αντιπροσωπεύει τις πέντε ακτίνες του αστεριού της αλληλεγγύης: την ευπρέπεια, την αρετή, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, τον αλτρουισμό.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι αξίες είναι παρούσες στη ζωή, τη σκέψη και το έργο του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί και ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης έκανε μια δημιουργική ερμηνεία των ηθικών, πολιτικών και παιδαγωγικών αντιλήψεων του Απόστολου.

“Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει το κύρος και την ισχύ του και τις ιδέες του ως κοινωνικό διαμορφωτή των λαών την φέρνουν στην ανάπτυξη μιας σκέψης βασισμένης ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν άπειρες δυνατότητες δημιουργίας”, επεσήμανε η Σιμόν Πινέδα. Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Εκπαιδευτικού αναφέρθηκε επίσης στην Καμπάνια για τον Αναλφαβητισμό, που συμπληρώνει στις 22 Δεκέμβρη 54 χρόνια, την εποποιία που ανακήρυξε το νησί το πρώτο ελεύθερο έδαφος από τον αναλφαβητισμό, στη περιοχή. Επιπλέον, στη συνάντηση έγινε αναφορά και ειδική αναγνώριση στους παιδαγωγούς Αμπελάρδο Παισάν Ρέγιες, Ντιοσντάδα Βιδάλ Μπάγιε, Βιλμάρις Πέρες Βελάσκες, Νούρις Μπατίστα Τεχέδα, Μπάρμαρα Ολίβα Κονσεπσιόν.

Στην ολομέλεια της συνάντησης παραβρέθηκαν επίσης η Όλγα Λίδια Τάπια, μέλος της Γραμματείας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Κούβας, η Ένα Έλσα Βελάσκες, υπουργός Παιδείας, ο Ροδόλφο Αλαργκόν, καθηγητής Ανώτερης Εκπαίδευσής και ο Αντόνιο Μπεκάλι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Φυσικής Κατάστασης και Αναψυχής.