Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μαδούρο αναγγέλει κυβερνητικό ανασχηματισμό και νόμο τριετούς προστασίας των εργαζόμενων

Πηγές:  VTV, Telesur
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα εκδόσει Διάταγμα Εργατικής Σταθερότητας για τα έτη 2016, 2017 κα 2018, για να προστατεύσει την εργασία όλων των εργαζομένων της χώρας.

«Νίκησαν οι κακοί και οι συμπατριώτες που πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν λύση ας σκεφτούν, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, εδώ είναι οι απτές απειλές και μόλις αρχίζει», είπε χαρακτηριστικά χθες κατά τη διάρκεια του προγράμματος Contacto con Maduro («Επικοινωνία με τον Μαδούρο») που μεταδόθηκε συμβολικά από το Στρατώνα του Βουνού (1).

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής ο Μαδούρο έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα στους εργαζόμενους στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι μπορούν να βασιστούν σε έναν εργάτη πρόεδρο που θα τους υπερασπίζεται πάντα: «Δε θα μπορέσει η δεξιά της Πατρίδας μας, αν και κέρδισε στη Βουλή, να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας και τα κοινωνικά σας δικαιώματα». Θύμισε επίσης ότι από την άφιξη του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία, έχει εξασφαλιστεί εργασιακή σταθερότητα στους εργαζόμενους της χώρας.

Ο Νικολάς Μαδούρο είπε ακόμα στην εκπομπή ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία (proceso) της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Στο πνεύμα της 13ης Απρίλη 2002 (2), Ο Μαδούρο κάλεσε για επανίδρυση των τριών R: Revisión (αναθεώρηση), Rectificación (επανόρθωση), Reimpulso (νέα ώθηση) της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Ευχαρίστησε επίσης το 43% των συνειδητοποιημένων συμπατριωτών του που ψήφισαν ξανά υπέρ του PSUV (Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας). 
Σχολίασε ακόμα ότι ο βενεζολάνικος λαός έχει δώσει μεγάλα μαθήματα ηθικής και δημοκρατίας στη δεξιά παγκοσμίως. Αντίθετα, αν η δεξιά της χώρας του είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2013, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές (3).

Τέλος, ξεχώρισε την αλληλεγγύη των διανοούμενων και αγωνιστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, λέγοντας ότι είναι «μεγάλη τιμή να τους έχουμε με το μέρος μας».


Σημειώσεις:
(1) Cuartel de la Montaña: Κτίριο με μεγάλο συμβολισμό στη σύγχρονη ιστορία της Βενεζουέλας, αφού αποτέλεσε το κέντρο διοίκησης κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου κινήματος του Τσάβες στις 4/2/1992. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο.
(2) Ημέρα της πανηγυρικής επιστροφής του Τσάβες στο προεδρικό μέγαρο, μετά την απόπειρα του «τηλεοπτικού» πραξικοπήματος εναντίον του 2 μέρες πριν.
(3) Αναφέρεται στους 40 περίπου θανάτους πολιτών που προκλήθηκαν από τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2013, με βασικούς αντιπάλους τον Μαδούρο και τον Καπρίλες.