Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η Νικαράγουα τιμά τη μνήμη του Κάρλος Φονσέκα, ιδρυτή του κινήματος Σαντινίστα

Πηγή: Granma

Ο μετασχηματισμός της Νικαράγουα δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας αλλά ζήτημα αγάπης του λαού μας, λαχτάρας και ενθουσιασμού για τη βελτίωσή του”, είχε πει ο Κάρλος Φονσέκα Αμαδόρ, ιδρυτής του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN).

Φέτος στις 7 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από το θάνατό του και στη μνήμη του, η Ροσάριο Μουρίγιο, Συντονίστρια του Συμβουλίου Επικοινωνίας και Πολιτών της Νικαράγουα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις.


Η Μουρίγιο δήλωσε ότι “αυτή την εβδομάδα τιμούμε τη μνήμη του Κάρλος Φονσέκα, του Κομαντάντε μας, που είναι από τους νεκρούς μας που ποτέ δεν πεθαίνουν. Ο Κάρλος είναι εδώ και μας εμπνέει, είναι εδώ μαζί μας, εκπληρώνοντας το όνειρο του Κάρλος και το όνειρο των ηρώων και των μαρτύρων για ένα καλύτερο μέλλον για κάθε οικογένεια της Νικαράγουα”, δημοσίευσε το 19 Digital.

Ο Κάρλος Φονσέκα που γεννήθηκε το 1936, ήταν ένας πολιτικός και διανοούμενος της Νικαράγουα, του οποίου η σκέψη επηρεάστηκε από τον εθνικισμό του Αυγούστο Σαντίνο. Από αυτόν υιοθέτησε την κοινωνική και αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία σαν βάση για το πρόγραμμα του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN).

To FSLN ιδρύθηκε με σκοπό να ανατρέψει την δικτατορία του Σομόζα (1934-1979), μέσω της ένοπλης πάλης για την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, τον εκδημοκρατισμό και την πρόοδο της κεντροαμερικανικής χώρας.

Ο Φονσέκα πέθανε στις 7 Νοέμβρη 1976 μαχόμενος ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα Ντεμπαυλέ, ο οποίος ανετράπη τον Ιούλιο του 1979, από το Μέτωπο των Σαντινίστας.

ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Το παράδειγμα του λαού, της νεολαίας και των ανταρτών της Κούβας, άσκησε ένα καταλυτικό ρόλο στην αρχή της ωρίμανσης της πολιτικής διαδικασίας στη Νικαράγουα”, είχε πει ο Κάρλος Φονσέκα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο νησί αρκετές φορές. Λόγω της επαναστατικής του δράσης ενάντια στον Σομόζα, απελάθηκε από τη χώρα του το 1958 και εξορίστηκε στη Γουατεμάλα, από όπου ταξίδεψε στην Κούβα και εκεί συνέχισε την πολιτική του διαμόρφωση.

Αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας ένοπλης εισβολής στη χώρα του από την Ονδούρα, περικυκλώθηκε μαζί με τους συντρόφους του και δέχτηκε μια σφαίρα που του διαπέρασε το θώρακα. Έτσι μεταφέρθηκε στην Αβάνα, όπου πείστηκε ότι ο δρόμος της ένοπλης πάλης είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε μια επαναστατική αλλαγή στη χώρα του.

Μετά από αυτό επέστρεψε στη Νικαράγουα και ίδρυσε το FSLN. Μετά τη σύλληψη και την εκτόπισή του σε αρκετές χώρες της περιοχής της κεντρικής Αμερικής, εγκαταστάθηκε στην Κούβα από το 1972 έως το 1976, όπου βελτίωσε τις γνώσεις του, έγραψε άρθρα και μοιράστηκε τις εμπειρίες του.

Από το 2007, η Νικαράγουα βρίσκεται υπό τη διακυβέρνηση του Κομαντάντε Ντανιέλ Ορτέγκα, του FSLN, και η χώρα έχει καταφέρει να μετατραπεί σε μια βαρύνουσα φωνή στη Λατινική Αμερική, υπέρ της ενσωμάτωσης και της περιφερειακής ενότητας.
Gabriela Avila Gómez