Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Κούβα: Λογοδοσία των αντιπροσώπων στους εκλογείς τους

Πηγή: granma

Από την 1η Νοέμβρη θα ξεκινήσει σε όλη τη χώρα η πρώτη φάση της λογοδοσίας των αντιπροσώπων στους εκλογείς, για την 16η θητεία των “Δημοτικών Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας” και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Δεκέμβρη.

Η Miriam Brito Sarroca, γραμματέας της “Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας” (ANPP), εξήγησε σε συνάντηση με τον Τύπο, πως αυτή είναι μία από τις πιο μαζικές και σημαντικές διαδικασίες του πολιτικού συστήματος, η οποία προετοιμάζεται εδώ και μήνες, και ήδη έχει πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των αντιπροσώπων για αυτήν.


Σύμφωνα με τη γραμματέα της ANPP, έχουν προετοιμαστεί όλοι οι αντιπροσώποι, ώστε  η λογοδοσία να είναι μια πετυχημένη διαδικασία καθώς είναι ο χώρος που θα απαντήσουν στα ερωτήματα των εκλογέων, και μεταξύ άλλων θα γνωστοποιήσουν το επίπεδο  εκπλήρωσης των θεμάτων που τους είχαν ανατεθεί για να προωθήσουν, πολλά από τα οποία έχουν ενσωματωθεί στα πλάνα της οικονομίας για να επιλυθούν.

Επίσης είναι μια διαδικασία που παρακινεί τους αντιπροσώπους να γνωρίζουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στην περιοχή τους και το πώς έχουν υλοποιηθεί οι διάφορες πολιτικές εκεί, πράγμα που δεν μπορεί να είναι έξω από την ενεργή συμμετοχή των διοικητικών οργάνων, στα οποία ο αντιπρόσωπος υπολογίζει στην υποστήριξή τους, και αυτά με τη σειρά τους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη γνώμη που έχει ο κόσμος για τις υπηρεσίες τους.

Η  Brito Sarroca επεσήμανε επίσης, ότι αυτά τα ζητήματα   ολοκληρώνουν την τελειοποίηση της λογοδοσίας και της λειτουργικότητας της “Λαϊκής Εξουσίας”, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται επιπλέον, το κάλεσμα για τη συμμετοχή των νέων* σαν παρατηρητές στις λογοδοσίες, στις οποίες καλούνται να μεταφέρουν τις απόψεις τους,  τις θετικές και αρνητικές πλευρές που εντοπίζουν, για να τις έχουν υπ' όψη στην επόμενη  διαδικασία.

Θέματα όπως η κοινωνική απειθαρχία, η παραβατικότητα, η παρανομίες και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, θα είναι παρόντα στις λογοδοσίες, που θα αποτελέσουν  ένα χώρο για την ενεργή συμμετοχή, που ο εκλογέας εξασκεί όχι ένα καθήκον, αλλά το δικαίωμα να ζητά λογαριασμό από τον αντιπρόσωπο που εξέλεξε.

Η διαδικασία της λογοδοσίας θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την καμπάνια “Με μια νέα ματιά”  καθώς και τη συμμετοχή των μαζικών οργανώσεων.

* Των νέων κάτω από 16 χρονών, γιατί στην Κούβα δικαίωμα ψήφου σε επίπεδο Δημοτικών Συνελεύσεων έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος.

Βαγγέλης Γονατάς