Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Σαρωτική νίκη της Κούβας στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την άρση του εμπάργκο



Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε με 191 ψήφους υπέρ και 2 κατά την πρόταση για άρση του οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν αντίθετα με τις υπόλοιπες 191 χώρες, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία υπέρ της Κούβας στην 24χρονη ιστορία των ετήσιων ψηφοφοριών κατά του αποκλεισμού (εμπάργκο). Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, έστειλε καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στην πολιτική της απέναντι στην Κούβα.

Παρόλο που Κούβα και ΗΠΑ έχουν αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις από τις 17 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τον 54χρονο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά του νησιού, για τον οποίο ο υπεξ της Κούβας Μπούνο Ροντρίγκες είπε ότι έχει κοστίσει 833 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών.

Αν και στο λόγο του στον ΟΗΕ ο Ροντρίγκες επαίνεσε τον πρόεδρο Ομπάμα για τις προσπάθειες του να οικοδομίσει σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, είπε ότι δεν έχουν γίνει αρκετά τόσο από τον πρόεδρο όσο και από το Κονγκρέσο για να σταματήσουν τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό.

Ανέφερε επίσης το πρόστιμο 1,16 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε πριν μια βδομάδα στη γαλλική τράπεζα Credit Agricole επειδή πραγματοποίησε συναλλαγές με την Κούβα, μετά το πρόστιμο των 1,71 δις. δολαρίων στη γερμανική Commerzbank που είχε επιβληθεί το Μάρτιο για τον ίδιο λόγο.

Ο κουβανός Υπουργός Εξωτερικών εστίασε επίσης στο ανθρώπινο κόστος του αποκλεισμού, το οποίο όπως σχολίασε έχει χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Η φετινή έκθεση της Κούβας για την "Αναγκαιότητα τερματισμού του οικνομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κούβα", αναφέρει (μέσα σε 40 σελίδες) πολυάριθμα παραδείγματα ασθενών που δεν είχαν τη δυνατότητα της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης εξαιτίας του εμπάργκο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της μικρής Νοέμι, που δεν μπορεί να κάνει επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλου, εξαιτίας της έλλειψης ενός φαρμάκου που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης σε 70%. Χωρίς το φάρμακο οι πιθανότητες επιβίωσης περιορίζονται στο 20%.

Εκπρόσωποι από διάφορες χώρες υποστήριξαν την πρόταση της Κούβας, επαινώντας την διεθνιστική αλληλεγγύη που πρόσφερε σε πολλά φτωχά έθνη του κόσμου, κυρίως με τη μορφή των ιατρικών αποστολών και εκπαιδευτών.