Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η Βενεζουέλα καταδικάζει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας στον ΟΗΕ

Πηγή: Granma

Ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας είναι μια βαρβαρότητα που πρέπει να τελειώσει, υπόθεση που η διεθνής κοινότητα χωρίς αμφιβολία θα ξαναστηρίξει, δήλωσε τη Δευτέρα ο βενεζολάνος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ραφαέλ Ραμίρες.

Σε δηλώσεις στην Prensa Latina με αφορμή τη νέα ψηφοφορία σχετικά με τον αποκλεισμό (εμπάργκο) στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, στις 27 Οκτωβρίου, ο διπλωμάτης τόνισε την καταδίκη της χώρας του και του υπόλοιπου πλανήτη στις οικονομικές, εμπορικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που παραμένουν εις βάρος της Κούβας για περισσότερο από μισό αιώνα.
"Πιστεύω ότι, όπως πάντα, η Κούβα θα συναντήσει στα Ηνωμένα Έθνη τη μέγιστη αλληλεγγύη όλου του κόσμου". Σύμφωνα με τον Ραμίρες, ο αγώνας των κουβανών κατά του αποκλεισμού έχει γίνει οικουμενική υπόθεση απέναντι στην αδικία.
 
"Το βάρβαρο μέτρο έχει ακόμα οπαδούς μόνο στους πιο οπισθοδρομικούς κύκλους, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες", υπογράμμισε ο Ραμίρες οκτώ ημέρες πριν την παρουσίαση στη Γενική Συνέλευση ενός σχεδίου ψηφίσματος, το 24ο από το 1992, που καλεί στην άρση του αποκλεισμού κατά της Κούβας.

Η αντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβε το προηγούμενο έτος 188 ψήφους υπέρ σε σύνολο 193, όπως και στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες, με μοναδικές αρνητικές ψήφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σ' αυτή την περίσταση, το κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται στη στάση που θα κρατήσει η Ουάσινγκτον, αφού ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει ζητήσει αρκετές φορές από το Κονγκρέσο να βάλει τέλος στον αποκλεισμό, ο οποίος νομικά έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο Χελμς Μπάρτον του 1996.