Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

50 χρόνια εφημερίδα Granma

Πηγές: Granma, Cubadebate

Στις 3 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τέσσερα γεγονότα της κουβανικής ιστορίας: Τη νέα ονομασία της πολιτικής οργάνωσης πρωτοπορίας (Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας)· την παρουσίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος· την δημιουργία του επίσημου οργάνου έκφρασης (εφημερίδα Granma) και την ανάγνωση της αποχαιρετιστήριας επιστολής του Τσε από τον Φιντέλ.

Στις 3/10/1965 Ο Φιντέλ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εφημερίδας, στη θέση των υφιστάμενων εντύπων Hoy και Revolución, με το χαρακτήρα του επίσημου οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Η εφημερίδα ως "συμβολο της επαναστατικής μας αντίληψης" θα έφερε το όνομα του πλοιαρίου Γκράνμα, που αποβίβασε στην Κούβα τους 82 επαναστάτες που αργότερα θα ανέτρεπαν τη δικτατορία του Μπατίστα. Στις 4 Οκτώβρη εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της Γκράνμα.

Την ίδια μέρα, στο θέατρο Τσάρλι Τσάπλιν (σήμερα Καρλ Μαρξ) ανακοινώθηκε η μετονομασία του Ενιαίου Κόμματος Σοσιαλιστικής Επανάστασης σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και εκλέχτηκε η πρώτη Κεντρική Επιτροπή, μιας από τις πρώτες αποφάσεις της οποίας ήταν η δημιουργία της εφημερίδας Γκράνμα.

Αναμφίβολα, η ανάγνωση της αποχαιρετιστήριας επιστολής του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν το πιο φορτισμένο και αναμενόμενο γεγονός εκείνης της εκδήλωσης. Ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Μολίνα, τιμημένος με Εθνικό Βραβείο Δημοσιογραφίας Χοσέ Μαρτί και τότε αρχισυντάκτης της Hoy, θυμάται συγκινημένος εκείνη την ημέρα:

"Υπήρχε μεγάλη ένταση με την απουσία του συντρόφου Τσε Γκεβάρα. Ήμουν πολύ ανήσυχος γιατί ο διεθνής τύπος έλεγε φρικτά πράγματα και συκοφαντίες, έκανε εικασίες. Ανέθεσα στον εαυτό μου να καλύψω αυτό το γεγονός, γιατί ήξερα ότι θα γινόταν ιστορικό. Όταν ο Φιντέλ αρχίζει την ανάγνωση της επιστολής, από την έκπληξή μου θα πρέπει να έκανα ένα τέτοια άλμα, που με έβαλε να το αναφέρω μετά στην εφημερίδα".

Ο Φιντέλ στην πρώτη συνάντηση της εφημερίδας Granma στην έδρα της εφημερίδας Hoy,
όπου αποχαιρετά τον Blas Roca, δοευθυντή της Hoy, και παρουσιάζει στον Isidoro Malmierca
(στα δεξιά του), νέο διευθυντή της Granma (Φωτο:
Luis González)

Το πρώτο αντίτυπο της Granma της 4ης Οκτώβρη 1965 (Φωτο: Jorge Oller)