Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

H Κούβα δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της υγείας του λαού



(Δημοσιεύθηκε ως editorial στην εφημερίδα Γκράνμα)


Πριν λίγους μήνες το έργο της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας στον αγώνα ενάντια στον Έμπολα, απέσπασε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Ο ανθρωπισμός και η αφοσίωση του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εισέβαλε στο δημόσιο στίβο σαν ένα παράδειγμα των σταθερών βάσεων πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το Εθνικό μας Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Οι αρχές της ιατρικής μας προβλήθηκαν επίσης, και πριν δέκα χρόνια, τον Αύγουστο του 2005, όταν μπροστά στις ορατές και καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, η Κούβα προσφέρθηκε να στείλει ανιδιοτελώς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπριγάδα εργαζόμενων στην υγεία για την περίθαλψη των θυμάτων. Αυτό ήταν το προοίμιο της δημιουργίας της Διεθνούς Μπριγάδας αντιμετώπισης Καταστροφών και σοβαρών Επιδημιών “Henry Reeve”, που το Νοέμβρη του ίδιου έτους έδωσε τα πρώτα σημάδια ηρωισμού στην περίθαλψη των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό στο Πακιστάν.

Η Κούβα έχει θέσει στις προτεραιότητές της τη βελτίωση της υγείας του λαού της. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και είναι το αποτέλεσμα μια διαρκούς πολιτικής βούλησης, μιας στέρεης κοινωνικής και πολύπλευρης συμμετοχής και συνεχούς ανάπτυξης ενός συστήματος που βασίζεται στην ηθική διαμόρφωση ενός επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου ικανότητας.

Με το θρίαμβο της Επανάστασής μας ήταν πολλά τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουμε , όπως οι προσπάθειες ματαίωσης ή αποσταθεροποίησης ενός συστήματος υγείας, το οποίο, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της υπανάπτυξης, τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένα καθολικό σύστημα υγείας, προσιτό και ελεύθερο στο σύνολο του πληθυσμού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της Επανάστασης, οι μισοί γιατροί που υπήρχαν στη χώρα μετανάστευσαν. Μόλις 3.600 παρέμειναν στη χώρα, όμως η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην εκπαίδευση των νέων γενεών και στην προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης , αλλά , και στην απαραίτητη επιστημονική έρευνα.

Έτσι, φτάσαμε να έχουνε 85.000 γιατρούς και τον καλύτερο δείκτη αναλογίας γιατρών- κατοίκων παγκοσμίως, 7,7 γιατρούς ανά χίλιους κάτοικους ή 1 γιατρό ανά 130 κατοίκους. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι 25.000 που υπηρετούν στο εξωτερικό, είναι 5,4 (ανά χίλιους κάτοικους), και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρώτους.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα, να μοιραζόμαστε ότι έχουμε και όχι να δίνουμε ότι μας περισσεύει, που χαρακτηρίζει την κουβανική Επανάσταση από τα πρώτα της χρόνια, έστειλε τους ειδικούς μας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Χιλή το 1960 μετά το σεισμό, και να δώσουν βοήθεια αλληλεγγύης στην Αλγερία το 1963, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Αυτές ήταν οι πρώτες σελίδες μιας ιστορίας που σήμερα έχει πρωταγωνιστές πάνω από 50.000 εργαζόμενους που εκπληρώνουν αποστολή σε 68 χώρες, από τους οποίους οι μισοί είναι γιατροί. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάνω από 325.000 οι επαγγελματίες υγείας , που πήραν μέρος στο σύνολο των 580.000 εργαζόμενων που πραγματοποίησαν διεθνιστικές αποστολές.

Περισσότεροι από 56.500 φοιτητές φοιτούν στις σχολές μας, εκ των οποίων, οι 10.700 περίπου προέρχονται από άλλες χώρες, ως συμβολή στην ανάπτυξη των άλλων λαών. Ομοίως, προετοιμάζονται πάνω από 25.000 ειδικοί από τους οποίους οι 2.201 είναι ξένοι.

Η επιστημονική και τεχνική ποιότητα του προσωπικού μας στον τομέα της υγείας, η εκπαίδευσή του, οι ανθρώπινες αξίες, που συγκροτούν τη σχέση γιατρού – ασθενούς, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει τους γιατρούς μας περιζήτητους σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, στις οποίες το οικονομικό κομμάτι καθορίζεται με βάση το αμοιβαίο όφελος. Ωστόσο, η Κούβα δεν ξεχνά και δεν θα ξεχάσει τη διεθνιστική της αποστολή, θα συνεχίσει να δίνει ανιδιοτελή και δωρεάν βοήθεια στις χώρες που τη ζητάνε, όπως έπραξε πρόσφατα στην Αϊτή, το Νίγηρα, την Ονδούρα, την Ερυθραία και άλλες χώρες.

Το παραπάνω, δεν έγινε χωρίς δυσφημιστικές εκστρατείες για να συκοφαντήσουν το έργο των γιατρών μας, δεν ήταν λίγες και οι ανήθικες ενέργειες από πλευράς ενώσεων και σχολών γιατρών που έβλεπαν τους κουβανούς γιατρούς σαν απειλή στην κερδοφόρα επιχείρηση που είναι η καπιταλιστική ιατρική.

Το αξιοσημείωτο κύρος της δημόσιας υγείας μας σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κλινικών, για να προσλάβουν κουβανούς επαγγελματίες για ιδιωτική άσκηση της ιατρικής. Αυτό συμβαίνει και σε φιλικές χώρες, παρόλο που οι κυβερνήσεις τους δεν ενθαρρύνουν ούτε συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της κλοπής ειδικών ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ , που από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, μας ανάγκασε να εγκρίνουμε μεταναστευτικούς κανονισμούς και ελέγχους για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, και συνέχισε το αποσταθεροποίηση μέσω προσφορών, επιλεκτικής μετανάστευσης και τον ειδικό νόμο για την μετανάστευση των Κουβανών.

Επίσης, παραμένει σε ισχύ πρόγραμμα “Parole” για το ιατρικό προσωπικό της Κούβας (Cuban Medical Professional Parole Program), σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει την αποστασία του ιατρικού προσωπικού της Κούβας που εκπληρώνει την αποστολή του σε τρίτες χώρες, και δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους τον Αύγουστο του 2006. Για το σκοπό αυτό, στις περιοχές όπου εργάζονται με διακρατικές συμφωνίες οι γιατροί μας, δρουν πράκτορες και διάφοροι ακτιβιστές , εξασκώντας πιέσεις και προσφέροντας διευκολύνσεις κάθε είδους σε όσους εγκαταλείψουν την αποστολή τους και μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, με την υπόσχεση ενός καλύτερου επαγγελματικού μέλλοντος, που στην πραγματικότητα είναι πιθανό μόνο για μια μικρή μειοψηφία.

Αυτό το πρόγραμμα που έχει αμφισβητηθεί από πολλά ΜΜΕ των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των The New York Times, που το χαρακτήρισαν “εργαλείο διαρροής κουβανικών εγκεφάλων, ευγένεια των ΗΠΑ”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κούβα θα συνεχίσει να μοιράζεται τις μέτριες εμπειρίες της μέσω της διεθνούς συνεργασίας, και την ίδια στιγμή, επαναδιατυπώνει την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων μέσω θεσμικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εξισορρόπηση και επικαιροποίηση της διαθεσιμότητας των επαγγελματιών μας, χωρίς να αφήνουν χωρίς προστασία υπηρεσιών υγείας τον πληθυσμό.

Υπάρχει η βούληση να προωθήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των γιατρών μας. Σημειώνεται πρόοδος στην πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας, επιτρέποντάς τους, μεταξύ άλλων διευκολύνσεων, την πρόσβαση στα πιο ενημερωμένα κείμενα των διάφορων ειδικοτήτων. Χορηγούνται υποτροφίες στο εξωτερικό για να μάθουν νέες τεχνικές. Επεκτείνεται η λειτουργία αποστολών συνεργασίας μικρής διάρκειας (grupos itinerantes) που διευκολύνουν τη συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις, με σκοπό τη διάδοση της επιστημονικής εργασίας τους και την ανταλλαγή εμπειριών με τους ομολόγους τους. Τέλος, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να συνεχίσουν να αριστεύουν και να δίνουν το καλύτερο στη δουλειά τους, που την επέλεξαν σαν νόημα της ζωής τους.

Οι επαγγελματίες υγείας που σύμφωνα με τους νέους επικαιροποιημένους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής έχουν φύγει από τη χώρα για οικονομικούς, οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έπεσαν θύματα των χυδαίων παραπλανητικών πρακτικών διαρροής εγκεφάλων, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επανενταχθούν στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, το οποίο θα τους εξασφαλίσει θέση απασχόλησης με συνθήκες παρόμοιες με αυτές που είχαν.

Η Κούβα θα συνεχίσει να επενδύει στην ακεραιότητα του συστήματος υγείας της, με την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της επιστημονικής και τεχνικής της παραγωγής, σύμφωνα με την επίλυση των βασικών προβλημάτων του πληθυσμού, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Το κουβανικό σύστημα υγείας έχει ως βασική του δύναμή, το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, το οποίο μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία του λαού μας και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε τη διεθνή συνεργασία.

Υπουργείο Δημόσιας Υγείας