Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

HeberNasvac: το νέο κουβανικό εμβόλιο κατά της χρόνιας Ηπατίτιδας-Β


Το νέο κουβανικό εμβόλιο για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β είναι προς το παρόν σε κλινικές δοκιμές στην Κούβα και οκτώ ασιατικές χώρες, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρία Abivax.

Το νέο προϊόν, που ονομάστηκε HeberNasvac, χορηγείται ρινικά και υποδόρια και αναπτύχθηκε από ερευνητές του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB). Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό και ασφαλέστερο από τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, ενάντια στην ασθένεια . Όπως δήλωσε στην Granma η Iris Lugo Carro, ειδική από την ομάδα επικοινωνίας του κουβανικού φαρμακευτικού ομίλου BioCubaFarma, οι μελέτες κλινικής αξιολόγησης του φαρμάκου έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ , τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο υποστηρίζεται από διπλώματα ευρασιτεχίας που χορηγούνται στις πιο απαιτητικές αγορές και έχει πάνω από 20 επιστημονικές δημοσιεύσεις από κουβανούς εμπειρογνώμονες, συνεργάτες του Πανεπιστημίου Ehime στην Ιαπωνία, του Οργανισμού Μελέτης του Ήπατος στο Μπαγκλαντές, του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία και του Πανεπιστημίου του Ανόβερο στη Γερμανία, μεταξύ άλλων.

Αναμένεται να αρχίσει η χρήση του στην Κούβα το 2016, αφού λάβει το πιστοποιητικό που χορηγείται από το Κέντρο Ελέγχου Κρατικών των φαρμάκων και ιατρικών συσκευών (CECMED).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια της χρόνιας ηπατικής νόσου που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β, είναι από τις βασικές του καρκίνου και της κύρωσης του ήπατος καθώς και άλλων επιπλοκών όπως οι οισοφαγικοί κιρσοί. Κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς στον πλανήτη από μολύνσεις που σχετίζονται με τον εν λόγω ιό.