Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

H ALBA-TCP θα ενεργοποιήσει ειδικό σχέδιο για τους Αφρικανούς μετανάστες


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, πρότεινε την περασμένη Δευτέρα στη Σύνοδο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών(ALBA-TCP), να δημιουργήσουν ένα ειδικό σχέδιο για τους Αφρικανούς που μεταναστεύουν από τις χώρες τους, μέσω της Μεσογείου.

"Πρέπει να τους δώσουμε χέρι βοήθειας γιατί είναι πρόσφυγες λόγω της πείνας, της φτώχειας και των ένοπλων συγκρούσεων", δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ALBA-TCP που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. 


Ο Μαδούρο καταδίκασε την έλλειψη ανταπόκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην κρίση της μετανάστευσης που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους.

Μέχρι πότε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σιωπούν για όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. 

Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι λόγω της εισβολής στη Λιβύη το 2011, πολλοί από τους πολίτες της χώρας αυτής έχουν φύγει για άλλες χώρες με το φόβο ότι θα πέσουν θύματα της βίας που μαστίζει την περιοχή της Αφρικής. 

«Οι περισσότεροι μετανάστες που ξεκινούν το ταξίδι τους στη Μεσόγειο είναι Λίβυοι," επεσήμανε ο Βενεζολάνος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που θα εξασφαλίζουν σταθερότητα στους Αφρικανούς μετανάστες.

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε επίσης στην κρίση που βιώνει ο λαός της Συρίας από την παρουσία των ένοπλων ομάδων που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας, προειδοποιώντας ότι: “Aν καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, αυτό που είδαμε στην Λιβύη, θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα δούμε στη Συρία”.