Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Διεθνείς οργανισμοί εγκωμιάζουν επιτυχίες της Κούβας στην υγεία

Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών
"Πέτρος Κιουρί" στην Αβάνα
Πηγή: Cubadebate

Ο επικεφαλής της ενότητας για ξεχασμένες, μεταδιδόμενες από φορείς και τροπικές ασθένειες του Παναμερικανικού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουάσινγκτον, δρ. Χεράρδο Καστεγιάνος, επαίνεσε τις προσπάθειες της Κούβας να προλάβει και να ελέγξει το δάγκειο πυρετό. 

Κατά τη διάρκεια του 14ου Διεθνούς Σεμιναρίου σχετικά με το δάγκειο, που οργανώθηκε στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής "Πέτρος Κιουρί" (IPK) στην Αβάνα, με επαγγελματίες από 35 χώρες, ο ειδικός είπε ότι το ινστιτούτο αυτό είναι από τους "μεγάλους προμαχώνες" και απ' αυτό υποστηρίζεται περισσότερο ο οργανισμός για να εργαστεί στον έλεγχο της ασθένειας στις Αμερικές.

Το ΙΡΚ είναι κέντρο συνεργαζόμενο με τον Παναμερικανικό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μελέτη του Δάγκειου Πυρετού και του Φορέα του, μαζί με άλλα τρία στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Καστεγιάνος, ο οποίος μετέφερε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τις αρχές υγείας της Κούβας για τη συνεχιζόμενη προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής ανάμεσα σε ειδικούς σε διάφορα πεδία.

Σχετικά με την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου, ο Καστεγιάνος χαρακτήρισε επαρκές το διάστημα για να γίνουν γνωστά τα επιτεύγματα στους διάφορους τομείς για τον έλεγχο και την πρόληψη αυτής της ασθένειας, που τόσο στις Αμερικές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται.

Με αυτή την ευκαιρία, ο ειδικός επέμεινε στη σημασία της από κοινού υπευθυνότητας και στο να εργαστούν οι υγειονομικές αρχές μαζί με τους άλλους φορείς και την κοινότητα, όπου κάθε μέλος οφείλει να έχει την ικανότητα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί με σκοπό την αποτροπή των ασθενειών.