Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ο Φερνάντο Γκονσάλες φέρνει τη αλληλεγγύη της Κούβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Πηγή: Cubadebate

Ο αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, Φερνάντο Γκονσάλες Γιόρτ, συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία για την 70η επέτειο των πυρηνικών βομβαρδισμών στις πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina.

Ο Γκονσάλες εκπροσώπησε την Κούβα στην επίσημη τελετή μνήμης για την ειρήνη και έκανε παρέμβαση στο διεθνές συνέδριο κατά των ατομικών βομβών και βομβών υδρογόνου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 7 δεκαετιών από τους ατομικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της κουβανικής πρεσβείας στο Τόκιο.
Αφού απότισε φόρο τιμής στα θύματα κατά την επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στη Χιροσίμα, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων ο ιάπωνας πρυθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο υψηλός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Κιμ Βου Σου, ο Γκονσάλες τάχθηκε υπέρ ενός αφοπλισμού πλήρους, διαφανούς, επαληθεύσιμου και μη αναστρέψιμου.

Επίσης, ο κουβανός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη δέσμευση της Κούβας για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο από την Ιαπωνία και άλλους τόπους, έκαναν ακόμα παρεμβάσεις απεσταλμένοι από τη Γερμανία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα, μεταξύ άλλων.

Κάθε χρόνο η Κούβα συμμετέχει ανελειπώς σ'αυτό το σημαντικό γεγονός, ως αναγνώριση της ιστορικής αποστολής της στη μάχη κατά του καταστροφικού αυτού όπλου.

Ο Γκονσάλες, συνοδευόμενος από τον κουβανό πρέσβη στην Ιαπωνία, Μάρκος Ροντρίγκες, συμμετέχει σε πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη χώρα της Άπω Ανατολής, ανάμεσα στις οποίες συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας, δικηγόρους, κοινοβουλευτικούς και φίλους της Κούβας, ιδιαίτερα όσους υποστήριξαν την υπόθεση της απελευθέρωσης των Πέντε Κουβανών Ηρώων.