Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Μια καταπληκτική προφητεία του Φιντέλ εν έτει 1973


Πηγή: Clarin.com

Έτος 1973. Η Ψυχρός πόλεμος είναι πιο ψυχρός από ποτέ, ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πόλεμος στο Βιετνάμ φτάνει στο τέλος του. Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Φιντέλ Κάστρο, ο κομαντάντε, συμμετείχε σε μια από τις συνήθεις συναντήσεις με το διεθνή τύπο.

Σε χαλαρή ατμόσφαιρα, ο δημοσιογράφος Μπράιαν Ντέιβις, εκ μέρους βρετανικού πρακτορείου, τον ρωτά: "Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, δύο χωρών τόσο μακρινών παρά τη γεωγραφική εγγύτητα;"


Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης τον κοίταξε σταθερά και απάντησε με δυνατή φωνή, για να τον ακούσουν όλοι όσοι ήταν στην αίθουσα. "Οι Ηνωμένες Πολιτείας θα κάνουν διάλογο μαζί μας όταν έχουν μαύρο πρόεδρο και όταν υπάρχει στον κόσμο ένας Πάπας λατινοαμερικάνος".

Κάποιοι δημοσιογράφοι γέλασαν, άλλοι, δύσπιστοι, χαμογέλασαν ειρωνικά και κανείς απ' όσους βρίσκονταν στην αίθουσα - περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για το Βιετνάμ από οτιδήποτε άλλο - πίστεψε στην πρόβλεψη ενός Κάστρο βαλμένου στο ρόλο του Νοστράδαμου. Αυτό είναι ένα ανέκδοτο που ο αργεντίνος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέδρο Χόρχε Σολάνς διέσωσε σε πρόσφατο ταξίδι του στο νησί της Καραϊβικής, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας που δημοσίευσε στην εφημερίδα El Diario de Carlos Paz.

Αυτό το ιστορικό επεισόδιο το περιγράφει ο Εδουάρδο ντε λα Τόρε, που επί του παρόντος εργάζεται ως ταξιτζής αλλά το 1973 ήταν φοιτητής πανεπιστημίου. Εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, ένας μαύρος άνδρας, μπορούσε να γίνει πρόεδρος της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο. Ούτε φαινόταν πολύ εφικτό ένας αργεντίνος να εκλεγεί Πάπας όταν στο πέρας των αιώνων η πλειοψηφία των ποντιφήκων είχαν γεννηθεί στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Ρώμη.

"Κοίτα να δεις μικρέ, κανείς δεν πίστευε τον κομαντάντε. Αλλά πώς να μην πιστέψεις τον κομαντάντε που αναστήθηκε πιο πολλές φορές από τον Ιησού Χριστό;" είπε ο ντε λα Τόρε στον Σολάνς. "Με όλο το σεβασμό για τον Ιησού Χριστό. Γιατί άκου μικρέ, πόσες φορές σκότωσαν τον Φιντέλ; Μέτρησε στο διεθνή τύπο πόσες φορές τον σκότωσαν και θα καταλάβεις πόσες φορές αναστήθηκε", πρόσθεσε σε μια σουρεαλιστική συζήτηση με το δημοσιογράφο.