Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Έβο: "Οι χώρες που έχουμε απαλλαγεί από το ΔΝΤ είμαστε καλύτερα από ποτέ"

Πηγή: elciudadano.cl

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, υποστήριξε την προηγούμενη Πέμπτη ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν απαλλαγεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι καλύτερα από τότε που οικονομίες τους διευθύνονταν από τον προαναφερθέντα οικονομικό θεσμό.

"Έχουμε εγγυηθεί πολιτική κυριαρχία, οικονομική κυριαρχία. Αισθάνομαι ότι έχουμε αποκτήσει αξιοπρέπεια [...] Οι χώρες που έχουμε απαλλαγεί από το ΔΝΤ είμαστε καλύτερα από πριν", είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το Telesur.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κονγκρέσο της Αργεντινής στα πλαίσια της περιοδείας του στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής, ο Μοράλες τόνισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που προηγουμένως διαχειριζόταν το ΔΝΤ τώρα αξιοποιούνται υπέρ του βιοτικού επιπέδου του λαού.


"Τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν καθορίζει την οικονομία μας", υποστήριξε ο Μοράλες, δείχνοντας ότι εξαιτίας της πολιτικής οικονομικής κυριαρχίας, που φέρει σε πέρας η κυβέρνηση της Βολιβίας, μέχρι το 2014 πέτυχε να μειώσει την ακραία φτώχεια στο 18% και ο στόχος είναι να πάει στο 8% πριν το 2020.

Ο Μοράλες τάχθηκε επίσης υπέρ της διευθέτησης της διαμάχης για την κυριαρχία στα Νησιά Μαλβίνες (Φώκλαντ), τα οποία δέχτηκαν εισβολή από βρετανικές δυνάμεις το 1833, έδαφος με σημαντικά αποθέματα φυσικών πόρων όπως γλυκό νερό και υδρογονάνθρακες.

Στην ομιλία του, ο αρχηγός του κράτους της Βολιβίας ανέδειξε το μύθο των επαναστατών ηγετών Ούγκο Τσάβες, Νέστορ Κίρσνερ και Φιντέλ Κάστρο αναφερόμενος στα επιτεύγματα της περιοχής, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της βελτίωσης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μοράλες έφτασε στην Αργεντινή την προηγούμενη Τετάρτη για να υπογράψει διμερείς συμφωνίες, σε ζητήματα όπως η πρόληψη και έρευνα εγκλημάτων δουλεμπορίου (trafficking), η βοήθεια και προστασία θυμάτων βίας φύλου, η ασφάλεια στα κοινά σύνορα, το εμπόριο και η μετανάστευση.

Τα κράτη θα διευρύνουν, επίσης, προγράμματα υγείας, εξόρυξης, άμυνας και ενέργειας. Τέλος, θα επισημοποιηθεί η κατασκευή μιας γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης από τη Βολιβία.