Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Κένια Σεράνο: Οι μπριγάδες εθελοντικής εργασίας επιβεβαιώνουν την υποστήριξη στην Κούβα

Πηγή: granma.cu



 Kenia Serrano,  Foto: Orlando Perera
Μία αγκαλιά αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό, προσφέρουν οι μπριγαδίστες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίοι θα αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με στόχο να απαιτήσουν το σταμάτημα του γενοκτονικού βορειοαμερικανικού οικονομικού, εμπορικού, χρηματοδοτικού αποκλεισμού που εδώ και 50 χρόνια “τιμωρεί” τον λαό της Κούβας.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πάνω από 1.000 φίλοι προερχόμενοι από 100 χώρες θα πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία, θα γνωρίσουν τη διαδικασία επικαιροποίησης του οικονομικού μοντέλου, θα επισκεφτούν μουσεία, θα γιορτάσουν την 500η επέτειο από την ίδρυση της πόλης του Σαντιάγκο ντε Κούβα, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με στελέχη και ειδικούς διαφόρων τομέων της κοινωνίας και θα έρθουν σε επαφή με τον πληθυσμό του νησιού.
Η Κένια Σεράνο Πουίγ, Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι συμμετέχοντες στις μπριγάδες αλληλεγγύης θα καταδικάσουν τις πλαστές λίστες που κατασκευάσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να καθιερώσει ως τρομοκράτες τις κυβερνήσεις που δεν είναι της αρεσκείας της. Επιπλέον, θα απαιτήσουν την επιστροφή του εδάφους της παράνομης ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, την κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πολίτες των ΗΠΑ που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κούβα και θα απαιτήσουν ειρήνη για τον κόσμο.

Ο χαρακτήρας αυτών των μπριγάδων, δήλωσε επίσης η βουλευτής, δίνουν μία διαρκή απάντηση στις μιντιακές εκστρατείες κατά της Κούβας, που συστηματικά καταγγέλλει η κυβέρνησή μας. Οι φίλοι μας εξακολουθούν να πιστεύουν στην επανάστασή μας, έρχονται για να αναζητήσουν την αλήθεια, επιθυμούν να κατανοήσουν τις πτυχές για μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους λαούς του κόσμου που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ποιότητα ζωής και τη συνολική ικανοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί η 45η Ευρωπαϊκή μπριγάδα “Χοσέ Μαρτί”, η 46η μπριγάδα “Βενσερέμος” από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η 24η μπριγάδα “Χουάν Ρίους Ριβιέρα” από το Πουέρτο Ρίκο και η 22η μπριγάδα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καθώς και η φοιτητική μπριγάδα από ξένους φοιτητές που σπουδάζουν με υποτροφία στην Κούβα.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί το 26ο Καραβάνι Αλληλεγγύης ΗΠΑ-Κούβας που ιδρύθηκε από τη διαθρησκευτική οργάνωση “Πάστορες για την Ειρήνη” , το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη την περιοδεία του σε πόλεις του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικό.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κίνημα αλληλεγγύης θα πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις σε εθνικό επίπεδο στην αμερικανική ήπειρο και επιπλέον μια περιφερειακή συνάντηση που θα γίνει στο Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

To Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι οι επέτειοι φρικτών πράξεων τρομοκρατίας ενάντια στους λαούς μας, και θα οργανωθούν μια σειρά εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, που θα απαιτήσουν την τιμωρία των εγκλημάτων που χάθηκαν ζωές και θα καταδικαστούν από τη διεθνή κοινότητα”, επεσήμανε η Κένια Σεράνο, προσθέτοντας: “Η καμπάνια κλείνει τον Οκτώβριο όταν θα τεθεί για άλλη μιά φορά, το ψήφισμα στον ΟΗΕ για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, και με αυτή την ευκαιρία οι φίλοι της Κούβας θα υποστηρίξουν και θα κινητοποιηθούν σε διάφορες πόλεις του κόσμου για να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας, που αποκρύπτεται από τα μονοπώλια της πληροφορίας”.

Αξιολογώντας τη δουλειά της αλληλεγγύης σε αυτή την πρώτη περίοδο του έτους, η πρόεδρος του ICAP είπε: “Είδαμε μια ωριμότητα του κινήματος, το οποίο ερμηνεύει σωστά τη νίκη που επιτεύχθηκε με την απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων, που καταγράφεται ως ένδειξη της ισχύος του συντονισμού και της οργάνωσης, αλλά και επίσης, σαν απόδειξη του τι μπορούμε να επιτύχουμε”.