Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κούβα, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση του AIDS από τη μητέρα στο παιδί

Πηγή:noticiassin.com

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- Την Τρίτη, η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο πού έλαβε την πιστοποίηση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού του AIDS (HIV) και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην έδρα της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO / WHO) στην Ουάσινγκτον, από τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας της Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες Oχέδα σε συνέντευξη τύπου.

"Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο κοινωνικό μας σύστημα και την πολιτική μας βούληση σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό είναι που επέτρεψε σε μια χώρα με λιγοστούς πόρους να καταγράψει αυτά τα επιτεύγματα" δήλωσε ο υπουργός της Κούβας, επισημαίνοντας ότι “αυτό το σύστημα υγείας δημιουργήθηκε μετά το θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης στη διάρκεια μισού και πλέον αιώνα, και πρόκειται για ένα σύστημα που καθορίζεται ως “δωρεάν, προσβάσιμο, περιφερειακό και ολοκληρωμένο”.

"Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να βοηθήσουμε και άλλες χώρες", επεσήμανε ο Οχέδα, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη λάβει αιτήσεις, για παράδειγμα, από χώρες της Αφρικής.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας, Καρίσα Ετιένε, δήλωσε ότι όλες οι χώρες της περιοχής εχουν δεσμευτεί από το 2010 να κατακτήσουν το στόχο που επιτεύχθηκε σήμερα στην Κούβα.

"Φαντάζομαι ότι το νέο πολιτικό τοπίο μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, όμως η Κούβα έχει ήδη συνεργαστεί και με τα άλλα μέλη της οργάνωσης για να αυξηθεί η πρόσβαση στην υγεία”, δήλωσε ο κουβανός υπουργός.


Η Κούβα ήταν η πρώτη χώρα που διενεργήθηκε αυτή η αξιολόγηση, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στα Μπαρμπάντος, στη Τζαμάικα, στην Αντίγκουα και στις Παρθένες Νήσου. Επίσης έχει γίνει ήδη μια πρώτη επαφή με τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και τη Χιλή.